Trädgårdstider
Trädgårdstider har nu anmälts till Granskningsnämnden. - Foto: SVT, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Trädgårdstider anmälda: "Många som reagerat starkt"

Ett avsnitt av Trädgårdstider i SVT har nu anmälts till Granskningsnämden. Detta efter att ett speciellt inslag med Malin Persson fick en väldigt insatt tittare att reagera...


I snart 60 år har Cecilia Wingård ägnat sig åt odling. Det började med några gurkfrön i handen, och har nu utvecklats till ett aktiebolag där Cecilia importerar luktärtsfrön som hon också säljer på sin hemsida. 

Wingård har även skrivit böcker om odling, och på Instagram följs hon av över 40 000 trädgårdsintresserade.

Just luktärter är Wingårds specialitet, och i en intervju med Sydsvenskan berättade hon i fjol mer om sin verksamhet.

– Luktärter är ett bra sätt att lära folk att odla. Det är lätt, det blir mycket och man blir glad, sa Cecilia Wingård till tidningen.

Cecilia Wingård 1998, då hon utformade ett stort blomstrande projekt vid Arlanda. Bildkälla: Ola Torkelsson/TT Bild

Inslaget i Trädgårdstider anmält till Granskningsnämnden

I det avsnitt av Trädgårdstider som sändes den 2 april 2024 så fick tittarna följa programledaren Pernilla Månsson Colt, trädgårdsmästaren John Taylor, inredaren Malin Persson och kocken Adam Aamann när de bland annat skulle bygga en odlingsbädd. Men det var inte det som fick Cecilia Wingård att reagera.

Det var när Malin Persson satte igång med luktärterna som Wingård hajade till. Nyheter24 har tagit del av Wingårds anmälan till Granskningsnämnden. 

Där skriver Wingård att hon till sin förvåning fick se hennes metod användas i Trädgårdstider – utan någon som helst hänvisning till att det är hennes metod.

Malin Persson visar luktärterna i inslaget i Trädgårdstider som nu har anmälts. Bildkälla: SVT
Inslaget i Trädgårdstider som fick Cecilia Wingård att reagera. Bildkälla: SVT

"Jag presenterade min metod i tryck första gången i min bok 'Luktärt' som kom 2018, men den finns lätt åtkomlig på min egen hemsida Blomstersafari.se Kan SVT:s programledare verkligen använda sig av andras ideer utan att hänvisa till upphovsman? Jag är upphovsman och välkänd av många som starkt reagerat på SVT:s "Trädgårdstider" sätt att presentera min ide som sin. Kan tyckas vara en bagatell, men för mig viktig", skriver Cecilia Wingård i sin anmälan.

Marilinn Almgren Klevhamre på SVT säger till Nyheter24 att kanalen inte har någon kommentar till Cecilia Wingårds anmälan till Granskningsnämnden. 

Nyheter24 har varit i kontakt med Cecilia Wingård som har avböjt intervju.

SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!