USA:s tidigare president Donald Trump håller en fortsatt skarp ton mot landets allierade, när han kandiderar för att få återvända till makten. Bilden togs den 25 april.
USA:s tidigare president Donald Trump håller en fortsatt skarp ton mot landets allierade, när han kandiderar för att få återvända till makten. Bilden togs den 25 april. - Foto: Jeenah Moon/poolfoto via AP/TT

Trump om våld vid valet: Det beror på

Huruvida höstens presidentval kan följas av våldsamheter beror nog på "hur rättvist det är", enligt kandidat Donald Trump. I en lång intervju bedömer han att han på sätt och vis var för snäll under sin tid vid makten.


Trump om...

...Ukraina:

Ungerns premiärminister Viktor Orbán träffade Trump i dennes residens i Florida i mars och sade efteråt att Trump inte skulle "ge en enda penny" till Ukraina.

— Jag skulle inte ge om inte Europa börjar jämna ut det, säger Trump till Time.

— Om Europa inte kommer att betala, varför ska vi betala? De påverkas så mycket mer. Vi har ett världshav emellan. Det har inte de.

EU och dess medlemsländer har gett mer stöd till Ukraina än USA, men rent militärt är USA:s andel väsentligt större.

.

...Mellanöstern:

I ett läge där Iran attackerar Israel skulle ett Trumpregerat USA ställa upp för Israel. Men när det gäller krigföringen i Gaza så tryter även Donald Trumps tålamod med den israeliska regeringen: "Få det överstökat".

— Bibi (Benjamin) Netanyahu har med rätta blivit kritiserad för det som ägde rum den 7 oktober (extremiströrelsen Hamas attack mot Israel), säger Trump, som tillägger att det finns "många bra personer" i Israel som skulle kunna göra Netanyahus jobb.

Om han tidigare hade hopp om en tvåstatslösning i konflikten så har det svalnat: "Nu tror jag att det vore väldigt, väldigt svårt".

Expresidenten får en fråga om risken för våld i samband med valet, men svarar inledningsvis inte på den:

— Jag tror att vi kommer att vinna, säger Donald Trump i intervjun med tidskriften Time.

— Och om vi inte vinner så kommer det, du vet, att bero på. Det beror alltid på hur rättvist ett val är.

Pekar på motståndare

Trumps fortsatta resonemang kan knytas till hans ihållande och ogrundade påståenden om att det förra presidentvalet, som han förlorade, var riggat. Det var dessa påståenden som fick en stor samling av hans anhängare att storma kongressen i Washington DC den 6 januari 2021, efter att ha hört den avgående presidenten hamra in ett budskap om att hans meningsmotståndare "stulit" segern.

— Jag tror inte att de kommer att kunna göra allt det som de gjorde förra gången. Jag tror inte att de kommer att kunna komma undan med det, säger Trump, som då syftar på sina politiska motståndare.

Människorna som stormade kongressen kallar Trump patrioter. I intervjun står han fast vid tidigare uttalanden om att han kan tänka sig att benåda de fler än 800 personer som har fällts för brott kopplade till angreppet mot USA:s högsta folkvalda församlingar.

"Har ett hjärta"

Många personer som arbetade tillsammans med och nära Donald Trump, i och kring hans regering, har senare gjort avbön. Flera, bland dem hans vicepresident Mike Pence, beskriver honom i dag som ett hot mot USA:s demokrati.

— Jag lät dem sluta för att jag har ett hjärta. Jag vill inte skämma ut någon, säger Trump om dessa personer.

— Jag tror inte att jag kommer att göra så igen. Från och med nu kommer jag att sparka dem.

Presidentkandidaten gör därtill klart att han kan tänka sig att bryta med praxis gällande rättsväsendets oberoende och sparka federala åklagare som inte följer direkta order om att utreda enskilda personer. Han tillägger att det "beror på situationen", men har vid framträdanden lovat sina anhängare att han ska ge igen mot sina motståndare.

TT
/
/
EU
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!