Vasilij Nebenzia, Rysslands FN-ambassadör. Arkivbild.
Vasilij Nebenzia, Rysslands FN-ambassadör. Arkivbild. - Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Ryssland rasar mot förslag om minne av folkmord

FN-initiativet att instifta en internationell minnesdag för att högtidlighålla minnet av folkmordet i Srebrenica utgör ett hot mot stabiliteten i området där det skedde, hävdar Ryssland.


— Vi ser denna provokativa text som ett hot mot fred och säkerhet i landet (Bosnien) och i regionen som helhet, sade den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia till FN:s säkerhetsråd på onsdagen.

Nebenzia anklagade de västliga länder som står bakom resolutionen, vilken ska behandlas i generalförsamlingen och inte i säkerhetsrådet där Ryssland har vetorätt, för att "öppna inbördeskrigets gamla sår" i onödan.

I Srebrenica mördades i juli 1995 omkring 8 000 bosniakiska pojkar och män av bosnienserbiska styrkor under inbördeskriget i forna Jugoslavien. Massakern, som klassas som folkmord, anses vara den grövsta krigsförbrytelsen i Europa sedan andra världskriget.

Initiativet för att instifta en minnesdag från och med 2025, 30 år efter händelserna, leds av Rwanda och Tyskland och FN-omröstningen väntas hållas nästa vecka.

TT
/
/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!