Stina Nilsson under OS i Peking 2022. Då var hon skidskytt – nu ska hon satsa på längdskidåkningen igen. Arkivbild.
Stina Nilsson under OS i Peking 2022. Då var hon skidskytt – nu ska hon satsa på längdskidåkningen igen. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Norska piken: Kunde varit min hjälpryttare

Ski Classics-vinnaren Emilie Fleten ser fram emot att möta Stina Nilsson i vinter. Här får Nilsson ett tips inför långloppssatsningen – men också en liten pik: Jag skulle velat ha henne som lagkamrat, så att hon kunde vara min hjälpryttare, säger Fleten.


Den 31-åriga norskan dominerade långloppen i vinter och vann både Ski Classics totalt och Vasaloppet. Hon blev inte förvånad när Stina Nilsson förra veckan meddelade att hon överger skidskyttet för att bli skidåkare igen.

— Det var inte helt överraskande. Stina har inte haft de resultaten i skidskytte som hon önskat, och ville göra något annat, säger Fleten till TT.

Emilie Fleten är beredd på att Stina Nilsson redan i vinter kan bli en farlig utmanare i spåren.

"Bra skidåkare"

— Hon är en bra skidåkare som kan gå bra tekniskt på skidor. Hon har dessutom många snabba muskelfibrer och kommer att klara stakningen ganska bra, säger Emilie Fleten, som är förberedd på spurtdueller mot svenskan som 2018 vann OS-guld i sprint.

— Något lopp kommer att passa hennes bättre än andra. Det behöver inte ta så lång tid innan hon når en potentiellt hög nivå. Men om hon hänger med in på upploppet i alla loppen skulle jag bli överraskad.

Emilie Fleten vann långloppscupen Ski Classics i vinter. Arkivbild.

Emilie Fleten är också övertygad om att Nilsson blir en av favoriterna i Vasaloppet.

— Vasaloppet kommer att passa Stina Nilsson mycket bra med en hög fart från början. Hon har mycket fart i kroppen på lättåkta partier, där man kan stå högt och skapa bra fart.

Utmana herrarna

I Ski Classics åker man i lag, på liknande sätt som i proffscyklingen. Norska Emilie Fleten bor i Östersund och åker för det svenska laget Team Ramudden.

30-åriga Nilsson ska köra för norska Team Ragde Charge, som drivs av norska bröderna Anders och Jörgen Aukland.

Emilie Fleten, som nu fått stor rutin av långlopp, ger svenskan rådet att dra nytta av herråkarna i sitt lag.

— Hon har extremt många duktiga herråkare i sitt team. Utnyttja det och utmana dem på träningslägren. Speciellt på rullskidorna. Där kan man ha lättare belastning på rullskidorna. Inför den här säsongen tog jag mycket hjälp av killarna i mitt lag. Det gjorde mig mycket starkare.

Är du besviken över att du inte blir lagkamrat med Stina Nilsson?

— Jag skulle velat ha henne som lagkamrat, så att hon kunde vara min hjälpryttare. Men det är jag inte säker på att hon vill. Sedan är jag nog fel person att fråga henne om hon vill vara min hjälpryttare, svarar Emilie Fleten med ett skratt.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!