Internationella bi-dagen – Världsbidagen firas den 20 maj varje år.
Internationella bi-dagen – Världsbidagen firas den 20 maj varje år. - Foto: Pexels

20/5 – Internationella bi-dagen – Världsbidagen

Internationella bi-dagen – Världsbidagen infaller den 20 maj varje år. Här är allt du behöver veta om temadagen.


Varför firar vi Internationella bi-dagen – Världsbidagen den 20 maj?

Internationella bi-dagen, även känd som Världsbidagen, instiftades 2017 av FN:s generalförsamling. Syftet med denna dag är att uppmärksamma binas avgörande funktion i våra ekosystem samt de allvarliga hot som de står inför.

Därför är bin viktiga

Bin, tillsammans med andra pollinatörer, spelar en viktig roll i naturen genom att hjälpa till med pollineringen av blommor, vilket är nödvändigt för växternas reproduktion. 

Utan dessa flitiga insekter skulle många av de grödor vi är beroende av för vår mat drabbas, vilket i sin tur skulle påverka vår livsmedelsförsörjning.

Bina hotas

Trots deras betydelse är binas framtid hotad av flera faktorer. Invasiva arter och bekämpningsmedel är två av de största hoten mot bin och andra pollinatörer. Dessa hot leder till minskade bipopulationer och kan i värsta fall resultera i en ekosystemkollaps.

Internationella bi-dagen påminner oss om vikten av att skydda bin och deras livsmiljöer. Genom att öka medvetenheten om deras betydelse och de faror de står inför, kan vi ta steg mot att säkra en hållbar framtid för både bin och oss själva.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!