Swedbank Robur Smallcap Emerging Markets ökade 3,62 procent i mars - minskat exponering mot AI-bolag

Under månaden reste förvaltaren till Sydkorea och Taiwan för att besöka redan befintliga portföljbolag, men också potentiella framtida bolag för fonden. Länderna har båda präglats av AI-optimismen, enligt förvaltaren."Sydkorea är ledande inom minne, och AI kräver enorma mängder minne för att fungera.

Även inom logik-halvledare har Sydkorea världstvåan Samsung Electronics och alla dess underleverantörer", skriver förvaltaren och fortsätter:"Taiwan har världsledande bolaget TSMC som tillverkar halvledare, men bland de mindre bolagen i Taiwan finns mängder av AI-vinnare, bolag som tillverkar komponenter till servrar, bolag som levererar till TSMC med mera."Samtidigt har fonden sålt av en del av dessa AI-bolag, vilket motiveras med att värderingen anses ha blivit något för hög. Dessutom är de kortsiktiga förväntningarna uppskruvade, menar förvaltaren."Vi hittar annat som fortfarande ser intressant ut, framförallt i Sydkorea.

10 april håller Sydkorea nationella val, vi kommer följa det noggrant då ett av partierna ser ut att vilja följa Japan i spåren och förbättra förutsättningarna för börsinvesteringar. Sydkorea har stor förbättringspotential och vi tror och hoppas att landet är redo att förbättra sig inom detta område", avslutar förvaltaren.