Henrik Fisker hus
Henriks hus är värt mer än hans bilmärke - Foto: Fisker/The Altman Brothers

Henrik Fisker säljer hus i LA – värt mer än hans bilmärke

Elbilstillverkaren Fisker har haft en turbulent tid, och står på randen av konkurs. Nu säljer grundaren Henrik Fisker sitt hus i LA. Prislappen är högre än värdet på hela hans bilmärke.


I förra veckan kom beskedet från Fisker att företaget kan tvingas till konkurs inom en månad om man inte lyckas förbättra sin finansiella situation.

I ett tal till sina anställda några dagar senare avslöjade företagets vd och grundare Henrik Fisker att man var i förhandlingar med fyra olika biltillverkare om att bli uppköpta.

Det senaste årens turbulens har lett till att företagets aktie har tappat över 90 procent av sitt värde sedan årsskiftet, och blivit avnoterad från New York-börsen.

Läs mer: EU-granskare sågar övergång till elbilar – kan skada ekonomin

Köpte huset för 240 miljoner kronor

År 2021 var verkligheten en helt annan, då företagets värde toppade på 4,1 miljarder dollar.

Detta hade en dramatisk inverkan på förmögenheten av Henrik Fisker och hans fru Geeta Gupta-Fisker, som äger en betydande andel av företaget.

Under samma år köpte paret en stor villa i kändistäta Hollywood Hills i Los Angeles till en prislapp på 21,8 miljoner dollar enligt Autonews, motsvarande knappt 240 miljoner kronor.

Nu ligger villan ute till försäljning.

Läs mer: Så billiga är elbilar från Kina egentligen – sjuka marginaler

Ett exklusivt läge

Den modernt designade villan ligger på en privat återvändsgränd på en av stadens mest exklusiva adresser, med ett högt läge med utsikt över stora delar av Los Angeles och Stilla havet.

Totalt ligger boytan på över 1 000 kvadratmeter, och villan bjuder bland annat på en stor altan med en L-formad pool och ett garage som rymmer sex bilar.

Läs mer: Sommardäck och snökaos: Då fick bilförarna gratis busskort

En bra investering för Fisker

Fastigheter på exklusiva adresser har länge varit en bra investering, och så tycks även vara fallet för Henrik Fisker av annonsen att döma.

Prislappen ligger nämligen på 35 miljoner dollar, eller 383 miljoner kronor, vilket är över 13 miljoner dollar mer än vad huset köptes för bara tre år sedan.

Det är också drygt 7,5 miljoner dollar mer än värdet på hela bilmärket Fisker. Det kombinerade värdet av samtliga aktier ligger nämligen i skrivande stund på 27,47 miljoner dollar.

Läs mer: Större risk att bli strandad med elbil? Siffrorna säger sitt

Bil