Windows 95 Man representerar Finland i första Eurovisionsemifinalen.
Windows 95 Man representerar Finland i första Eurovisionsemifinalen. - Foto: Jessica Gow/TT

Finländsk chans i Eurovisionsemin i kväll

Kroatien och Ukraina finns bland favoriterna i årets Eurovision Song Contest. Finland har efter förra årets succé höga förväntningar på sig. I kväll tävlar de alla i den första semifinalen – där Marcus & Martinus sjunger utom tävlan.


Fakta: Alla bidrag i semifinal 1

1. Cypern: Silia Kapsis - ”Liar”

2. Serbien: Teya Dora - ”Ramonda”

3. Litauen: Silvester Belt - ”Luktelk”

4. Irland: Bambie Thug - ”Doomsday blue”

Storbritannien: Olly Alexander - ”Dizzy” (Klar för final)

5. Ukraina: Alyona Alyona och Jerry Heil - ”Teresa & Maria”

6. Polen: Luna - ”The tower”

7. Kroatien: Baby Lasagna - ”Rim tim tagi dim”

8. Island: Hera Björk - ”Scared of heights”

Tyskland: Isaak - ”Always on the run” (Klar för final)

9. Slovenien: Raiven - ”Veronika”

10. Finland: Windows 95 Man - ”No rules”

11. Moldavien: Natalia Barbu - ”In the middle”

Sverige: Marcus & Martinus - ”Unforgettable” (Klara för final)

12. Azerbajdzjan: Fahree med Ilkin Dovlatov - ”Özünle apar”

13. Australien: Electric Fields - ”One milkali (One blood)”

14. Portugal: Lolanda - ”Grito”

15. Luxemburg: Tali - ”Fighter”

En irländsk demon, kroatiska mjölkbönder och två finländska tokfransar kan gå vidare till final i Eurovision i kväll om allt går som spelbolagen förutspår.

Enligt oddsen har Kroatiens bidrag ”Rim tim tagi dim” just nu allra störst chans att både gå vidare från semifinalen och att vinna hela tävlingen. Därefter är det ukrainska sång- och rapduon Alyona Alyona och Jerry Heil samt Litauens Silvester Belt som ses som de två stora favoriterna i semifinal nummer ett.

Finland topp fem?

Finlands bidrag Windows 95 Man med låten "No rules" tippas av spelbolagen att hamna bland de fem främsta i kväll, även om chanserna i finalen verkar något sämre.

Där ligger än så länge Sveriges Marcus & Martinus bättre till. De norska tvillingarna får visa upp sitt nummer för den europeiska tv-publiken i semifinalen utom tävlan – de är direktkvalificerade till final eftersom Loreen vann Eurovision i Liverpool i fjol.

Israel tävlar senare

Mest uppmärksamhet under årets Eurovision väcker Israels Eden Golan, som tävlar i den andra semifinalen på torsdag. Att EBU, Europeiska radio- och tv-unionen, låter Israel tävla trots kriget i Gaza har mötts av stora protester – särskilt eftersom Ryssland uteslöts på grund av kriget i Ukraina.

Tävlingen äger rum i Malmö arena och leds av rutinerade Petra Mede samt svenskamerikanska skådespelaren Malin Åkerman. Dessutom medverkar Eric Saade i öppningsnumret som en del av ett potpurri av tidigare artister tillsammans med Cyperns Eleni och Spaniens Chanel.

Irländske flerfaldige Eurovisionvinnaren Johnny Logan och Sveriges egen Benjamin Ingrosso dyker upp som mellanakter under kvällen.

Programledarna Malin Åkerman och Petra Mede under det första genrepet på måndagen.

Big five-länderna sjunger

Länder från "the big five", det vill säga Storbritannien, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien, behöver inte kvalificera sig via semifinalerna. Därför brukar deras bidrag bara visas helt kort, men nytt för i år är att de får framföra bidragen i sin helhet.

I kväll är det Storbritanniens Olly Alexander och Tysklands Isaak som syns i rutan med bidragen "Dizzy" respektive "Always on the run".

TT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!