Eric Saade
Eric Saade möts av stöd från flera kändisar. - Foto: Stella Pictures, Jessica Gow/TT Bild. Bilden är ett montage.

Eric Saade slår tillbaka mot kritiken: "Rasism"

Att kalla palestinasjalen för en politisk symbol är rasism, menar Eric Saade. Han slår nu tillbaka mot kritiken efter att han burit sjalen runt handleden under tisdagens framträdande vid Eurovision Song Contest. Nu möts han av stöd från flera kända profiler.


”Den sjalen fick jag av min pappa som liten grabb, för att aldrig glömma var familjen kommer ifrån. Då visste jag inte att den en dag skulle kallas 'politisk symbol'. Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism", skriver Saade i ett sms till SVT.

Eric Saade: "United by music"

"Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets ESC-slogan: United by music”, skriver han vidare.

Det var under öppningsnumret i den första semifinalen i Eurovision Song Contest som Eric Saade bar sjalen runt handleden. Detta trots att tävlingen har som policy att vara strikt opolitisk och flaggor från länder som inte tävlar är inte tillåtet.

Tilltaget väckte kritik från både SVT och Eurovisionarrangören EBU.

Eric Saade på scen. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

"Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet", sade Ebba Adielsson exekutiv producent i en kommentar till TT.

Även arrangören EBU beklagade händelsen.

"Eurovison Song Contest är en liveshow. Alla som uppträder är väl medvetna om reglerna i tävlingen och vi beklagar att Eric Saade valde att kompromissa med reglerna om att vara neutral", uppgav EBU i en kommentar till Expressen.

Kändisarnas stöd till Saade

På Instagram hyllas Eric Saade nu av flera kända profiler. I kommentarsfältet på hans senaste bilder har bland andra Alexandra Pascalidou, Zeina "Zeintas Kitchen" Mourtada, Silvana Imam och Farah Abadi visat sitt stöd för Saade.

"You killed it brother!", skrev Alexandra Pascalidou i Saades kommentarsfält.
Farah Abadi kommenterade att hon kommer på en stödgala – där pengarna går till Plan International och WFP (FN:s livsmedelsprogram) som Saade är med och spelar på.
Silvana Imam skickade ett hjärta för att visa sitt stöd.


/
/
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!