Demonstranter samlas på Stortorget i Malmö inför en marsch under parollen 'Uteslut Israel från Eurovision'.
Demonstranter samlas på Stortorget i Malmö inför en marsch under parollen 'Uteslut Israel från Eurovision'. - Foto: Johan Nilsson/TT

Tusentals demonstrerar i Malmö

Polisen uppskattar att 6 000 till 8 000 personer deltar i demonstrationen i Malmö under parollen "Uteslut Israel från Eurovision". Senare under dagen hålls också en manifestation till stöd för Israels medverkan.


I marschen genom Malmö deltar gamla och unga och föräldrar med barnvagnar, rapporterar TT:s reporter på plats.

Demonstranter slår på trummor och ropar palestinska slagord. På taket till gatuköket på Stortorget har någon hissat en palestinsk flagga ovanför den svenska.

— Hör ni inte barnens rop? Ser ni inte barnens blod? Alla barn är lika värda! ropar demonstranterna.

Enligt polisen har allt hittills gått lugnt till.

— Allt är jättelugnt fortfarande. Det har varit ett par–tre personer som har blivit avvisade från platsen, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Demonstranterna ska gå mellan Stortorget och Mölleplatsen i Malmö.

Till stöd för Israels medverkan i Eurovision genomförs sedan en musikalisk manifestation på Davidshallstorg med start klockan 18.

— Den ska vara glad, dansant och flaggviftande med israeliska och svenska flaggor, har Jehoshua Kaufman, som är en av arrangörerna, tidigare sagt till TT.

En tredje, stillastående manifestation hålls under kvällen i Hyllie, där Malmö Arena ligger, även denna i protest mot Israels medverkan.

Mellan 6 000 och 8 000 personer demonstrerar enligt polisen i Malmö mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!