Hovet har anmält fejkade videoklipp på kronprinsessan Victoria.
Hovet har anmält fejkade videoklipp på kronprinsessan Victoria. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT

Videoklipp på "kronprinsessan Victoria" anmäls

Videoklipp på vad som ser ut att vara kronprinsessan Victorias sprids i sociala medier.
"Vi ber även allmänhet som hör av sig att anmäla", uppger hovet för Nyheter24.


Under förra året ökade antalet anmälda bedrägeribrott med 21,9 procent jämfört med året dessförinnan, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet

De första fyra månaderna av 2024 har samtidigt kantats av varningar från företag såväl som myndigheter vars namn utnyttjas av bedragare. Det har då rört sig om så kallad "spoofing", där man i exempelvis sms eller mejl utger sig för att komma från exempelvis Skatteverket eller Tele2, i hopp om att kunna lura till sig känslig information från mottagarna.

Har du fått det här mejlet från Tele2? Då ska du se upp

Foto: Emilie Holtet/TT

Har du fått detta sms? Nu varnar Skatteverket för bluffen

Deepfakes används av bedragare

Men spoofing är inte den enda bedrägeriformen som blir allt vanligare. Genom den tekniska utvecklingen, och då i synnerhet artificiell intelligens (AI), kan bedragarna nu skapa så kallade "deepfakes", vilket bland andra ekonomen Frida Bratt varnat för nyligen. 

– Det är en bild eller rörligt material där man tagit en persons huvud och satt på en annan persons kropp. Det vi har sett är att det framför allt är kända personer som drabbats och som används i syftet av att få människor att investera i en bluff, har hon sagt i TV4:s "Nyhetsmorgon".

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Frida Bratt är sparekonom hos Nordnet Bank. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Fejkade videoklipp på kronprinsessan Victoria sprids

En person vars ansikte använts i deepfakes på sistone är kronprinsessan Victoria. Tidigare i april rapporterade Källkritikbyrån om videoklipp, som ser ut att föreställa kronprinsessan, vilka sprids på Facebook.

I de fejkade klippen uppmanas tittarna investera pengar i vad som är en bluff.

"Kära svenska medborgare, det är med stor glädje jag delar med mig av den glada nyheten om den officiella lanseringen av investeringsplattformen Immediate edge som utvecklats tillsammans med Sveriges riksdag. Nu kan varje svensk medborgare tjäna mer än 50 000 kronor per månad från sitt eget hem genom att köpa 20 aktier till ett värde av 2 700 kronor", ser det ut som att kronprinsessan säger i ett av klippen.

Kronprinsessan Victorias ansikte används i fejkade videoklipp. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kronprinsessan Victoria blir officer

Hovet: "Vi är i kontakt med Meta"

När Nyheter24 frågar hovet om de har någon kännedom om de fejkade videoklippen på kronprinsessan Victoria svarar pressavdelningen så här:

"Vi är i kontakt med Meta angående annonserna och anmäler dem så snart vi får kännedom om dem. Vi ber även den allmänhet som hör av sig att anmäla de falska annonserna."

Frågan om kronprinsessan Victoria som Marcus Oscarsson vägrar svara på

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!