Eurovision
Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Det visar rapporten: Så ser hotbilden mot Eurovision ut

Eurovisionveckan drar snart igång och det innebär en stor prövning för myndigheterna. SVT har tagit del av en 23 sidor lång rapport av Polisens nationella hotbedömning.
– Det är en komplex hotbild, säger Hans Brun, terrorforskare, till SVT.


Nästa vecka drar Eurovision i Malmö igång. Veckan innebär stora prövningar för myndigheterna. SVT har tagit del av Polisens nationella hotbedömning som beskriver en rad utmaningar. 

– Det är en komplex hotbild. Det är oerhört svårt, vi ska inte skönmåla det här, säger Hans Brun, terrorforskare, till SVT.

Extra kameraövervakning under Eurovision

Hans Brun menar att Eurovision kommer blir en utmaning för myndigheterna. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

"Finns en säkerhetsaspekt"

Sverige är ett prioriterat mål för våldsbejakande islamistiska terrororganisationer, något som hotbedömningen beskriver som ett faktum.

Guide: Mörka moln över Eurovisionfesten

Terrorforskaren Hans Brun har en lång bakgrund inom polisen och är numera verksam som chefsanalytiker vid Utbetalningsmyndigheten. Till SVT säger han att det kommer bli en utmaning och svårt för myndigheterna med en mix av olika hot.

– Med den förhöjda hotbild vi har är det ett problem generellt sett med den här typen av stora evenemang som drar stor publik, det finns en säkerhetsaspekt som inte kan negligeras, säger Hans Brun.

"Njuta av evenemanget och ha kul"

För att övervaka de väntade protesterna mot Israels deltagande i Eurovision kommer polisen specifikt avsätta resurser inför tävlingen. Enligt SVT har polisen sagt att deras beredskap är ordentligt tilltagen och att de har tagit höjd för att hantera flera olika scenarier.

Israeliska Eurovisionfans bojkottar "Ra-Malmö"

Eurovision-insatsen väntas bli en av de största någonsin i Sverige. Personal från stora delar av landet kommer att delta i arbetet. Myndigheterna kommer dessutom få stöd av poliser från grannländerna Norge och Danmark. 

– Jag tycker man ska gå dit och njuta av evenemanget och ha kul. Ser man något konstigt ska man kontakta myndigheterna, säger Hans Brun. 

Hans Brun menar att man ska känna sig trygg om man ska besöka Eurovisionveckan.

Säkerhetspådrag inför ESC: "Kan bli oroligheter"

/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!