Magnus Hedberg river Lyxfällan-kontraktet mitt framför ögonen på James och Filippa.
Magnus Hedberg river Lyxfällan-kontraktet mitt framför ögonen på James och Filippa. - Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Paret vägrar sälja valpen och bilen – programledaren river Lyxfällan-kontraktet

Det unga paret Filippa och James från Skellefteå har nio katter, tre hundar och ett flertal fordon. Trots sin unga ålder har de redan historik hos Kronofogden, och Lyxfällans expert Magnus Hedberg kräver därför att paret gör stora uppoffringar.


I den senaste säsongen av Lyxfällan besöker programledaren Magnus Hedberg det unga paret Filippa, 21, och James i Skellefteå för att hjälpa dem ur deras ekonomiska knipa. 

Paret bor i ett hus de hyr av James mammas kille, tillsammans med sina nio katter och tre hundar. Både Filippa och James hade skulder redan innan de blev ett par, och under deras år ihop har ekonomin inte blivit bättre. De båda har nu Kronofogden efter sig med en stundande löneutmätning. 

James och Filippa har Kronofogden efter sig. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

James och Filippa får hjälp i Lyxfällan – valpköpet får Magnus Hedberg att tappa hakan

James har ett stort bilintresse. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

James har ett stort bilintresse som han lägger ner mycket tid och pengar på, och framförallt bultar hjärtat för en Chevrolet Impala. Filippa brinner i sin tur för djur och drömmer om en egen uppfödning som hon hoppas kunna leva på. 

Senast två veckor innan Lyxfällan besöker paret införskaffades en ny valp för 18 000 kronor, något som får Magnus Hedberg att tappa hakan. Detta då i princip hela Filippas lön gick till valpköpet.

Den nya valpen kostade 18 000 kronor. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3 

Paret i Lyxfällan går back 31 600 kronor i månaden: "Gräver en ekonomisk grav"

När Magnus Hedberg presenterar budgettavlan blir det svårt att få sedlarna att räcka till när parets gemensamma inkomst ligger på 29 300, samtidigt som sparandet ligger på noll. 

Magnus Hedberg beskriver det som “en extrem budgettavla”. Foto: Skärmavbild/Lyxfällan/TV3

Under kategorin "övrigt" faller bland annat djurkostnader och en hel del shopping, vilket sammanlagt landar på saftiga 20 600 kronor. 

Just nu betalar inte paret av sina skulder överhuvudtaget, utan de ligger bara och jäser. Inkassoskulder har båda två, och James har dessutom ett privat lån på 10 000 kronor till sin mamma. Inte minst sitter båda två fast hos Kronofogden. Det innebär att kategorin "lån" kostar paret svindlande 20 600 kronor. 

Paret går 31 200 kronor back i månaden. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Det här innebär att paret går back 31 200 kronor i månaden. Magnus Hedberg beskriver det som “en extrem budgettavla”, framförallt med tanke på hur unga James och Filippa är. 

– Ni håller på att gräva en ekonomisk grav för resten av livet egentligen, säger Magnus Hedberg. 

Nu krävs det stora uppoffringar av James och Filippa för att reda ut den här ekonomiska knipan, och Magnus förvarnar dem att det kommer krävas radikala förändringar. Filippa är mest orolig för att behöva göra sig av med några av djuren, och James bävar mest inför att behöva sälja bilen. 

Mamma Maja hjälper till ekonomiskt – Lyxfällans expert rasar: "Att ni inte skäms"

När Filippa och James pengar inte räcker till finns mamma Maja där med ett extra mål mat, snus eller en slant. 

James mamma Maja sponsrar paret. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

James mamma Maja är sjukpensionär och får ut 7 500 kronor i månaden, samtidigt som hon uppskattar att drygt 2 000 av dessa går åt till att hjälpa sonen och flickvännen med utgifter. 

Maja förklarar att situationen har inneburit att hon bland annat inte har råd att renovera klart köket, och inte heller har råd att köpa nya glasögon. Enligt Maja har Filippa inte heller betalat senaste månadens hyra, vilket beror på den nya dyra valpen. 

Det här är något som får Magnus Hedberg att se rött. 

– Hon har inte råd för att hon håller på att sponsra er med grejer som ni skulle ha råd att köpa själva om ni hade tänkt till lite. Att ni inte skäms. Vad håller ni på med? Hon tänker på sin son, men tänker du på din mamma? 

Magnus Hedberg håller inte tillbaka när han pratar med paret. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Paret vägrar sälja valpen och bilen i Lyxfällan: "Skiter fullständigt i skulderna"

Filippa har 107 000 som ligger hos inkasso och 98 000 hos Kronofogden, och James har 168 000 hos Kronofogden och 26 000 hos inkasso. Magnus Hedberg beskriver situationen som akut och pressar paret angående att sälja valpen respektive bilen, eftersom de måste få in pengar så snabbt som möjligt. 

Filippa berättar då att hon inte vill sälja valpen. Därefter meddelar James att även han vägrar sälja sin älskade bil, trots att han erbjuds 65 000 kronor för den. 

– Jag skiter fullständigt i skulderna, för har jag inte den där kommer jag lägga pengarna på en annan bil, och så är det. Just nu är det där den enda bilen jag har på sommaren. Då skiter jag i resten, för jag ska ha en bil, säger James. 

James och Filippa vägrar sälja valpen och bilen. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Lyxfällans expert Magnus Hedberg river kontraktet: "Tråkigt och tragiskt"

Magnus Hedberg gör ett sista försök att övertala paret att sälja. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Magnus Hedberg står nu handfallen då han anser att paret inte är intresserade att uppfylla deras del av kontraktet. Det är då han gör det oväntade – Magnus Hedberg river Lyxfällan-kontraktet mitt framför ögonen på James och Filippa. 

Magnus Hedberg river Lyxfällan-kontraktet. Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

– Det är tråkigt och tragiskt. Jag hade hoppats att ni hade kommit till mer insikt. Ni kommer få löneutmätning, det är där det landar i, men det är eget val, säger Magnus Hedberg innan han lämnar parets hem. 

Vill du veta hur det går för Filippa och James? Lyxfällan sänds på tisdagar klockan 20.00 på TV3 och Viaplay.

/