Här sker den största prishöjningen för den som vill köpa en bostad i Sverige.
Här sker den största prishöjningen för den som vill köpa en bostad i Sverige. - Foto: Janerik Henriksson/TT Henrik Montgomery/TT

Här stiger bostadspriserna mest: "Mycket pengar"

Bostadspriserna fortsätter öka i Sverige, det visar nya siffror från Sveriges mäklarstatistik. Men var i landet finns den dyraste höjningen?


Att det kostar en slant att köpa bostad är ingen hemlighet. Nu visar nya siffror att priserna höjdes ytterligare under april 2024, men var skedde egentligen den största höjningen?

Sveriges Mäklarstatistik har svaret.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

"Någon slags islossning"

Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, menar att priserna för bostäder just nu liknar 2019 års nivå, som kan betraktas som något slags normalår innan pandemin. 

– Det är väl någon slags islossning, i alla fall när det gäller antalet försäljningar, berättar han för Sveriges radio.

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar nämligen att bostadsrättspriserna i landet steg med 1,5 procent i april jämfört med månaden innan, medan villapriserna ökade med 0,9 procent.

Priset på både villor och lägenheter höjdes under april 2024. Foto: Janerik Henriksson/TT

Topp 10: Här är de dyraste adresserna i Sverige

Var stiger priserna mest?

Det är framförallt bostadsrätterna i Göteborg och i Stockholm som har ökat i pris. Allra dyrast blir det i centrala Göteborg, där bostadsrätternas priser steg med 2 procent under april. 

– På tre månader har de ökat med 4 procent i Stockholms innerstad och det är anmärkningsvärt. Det innebär 4 000 kronor mer per kvadrat. Och det är mycket pengar, säger Hans Flink till TT.

Men det som sticker ut mest är att antalet försäljningar ökade markant. 

I april såldes 24 procent fler bostäder jämfört med samma månad förra året, men då var antalet försäljningar extra lågt. 

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Sjuka Lidl-fyndet: 100 kilo kokain i fruktlåda i Tyskland

Byggde sopberg i lägenhet – tvingas betala 120 000: "Stank"

Så dyr får din parkeringsplats vara – enligt lagen: "Ocker"

/