Så hanterar Coop det ökade antalet stölder.
Så hanterar Coop det ökade antalet stölder. - Foto: Jessica Gow/TT & Chris Anderson/TT.

Panikdraget: Därför är hyllorna tomma på Coop i Danmark

Butiksstölderna har inte bara ökat i Sverige. I Danmark är det en speciell matvara som lockar tjuvar. Nu är det flera hyllor som ekar tomma på Coop.


Antalet stölder i matbutiker ökade under 2023 och ser inte ut att avta under 2024. Det är inte bara i Sverige som stölder har blivit ett problem. 

Tomma hyllor på Coop – det här är varför

Coop: Då kommer efterlängtade produkten tillbaka

Danska Coop-butikerna om butiksstölder: "Tömmer en hel hylla"

I Danmarks matbutiker har man vidtagit flera åtgärder för att förebygga stölder och på Danmarks Coop 365-butiker har man börjat ställa undan mer än bara kaffe bakom kassan. Hyllorna som brukade innehålla Nutella eller Nescafé är nu tomma.

– När en butik drabbas av stölder av specifika varor gör vi någonting för att begränsa det. Då blir det en betjäningsvara som man får fråga efter, säger Jens Juul Nielsen, kommunikationschef på Coop i Danmark, till danska TV2.

Butiksbiträde i en kassa på en Coop-butik. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Det rör sig dock inte om enstaka kunder som är ute efter chokladpålägg utan ligor, misstänker Nielsen. 

– Det är inte en privatperson som tar en enstaka påse, utan någon som i princip tömmer en hel hylla, säger han till tv-kanalen

Ska man handla Nutella på någon av Coops 362-butiker i Danmark får man helt enkelt fråga i kassan. 

Men hur ser det ut i Sverige?

Klassiska godiset är borta från Coop

Coop ändrar hela sitt bonussystem – i smyg

Så arbetar Coop i Sverige

I ett mejlsvar till Nyheter24 skriver Marcus Björling, pressekreterare på Coop i Sverige, att tjuvarna i Sverige inte nödvändigtvis varit efter en särskild vara. 

– Stegringen av antalet stölder i butik senaste åren har lett till att en del butiker tagit beslut om att placera stöldbegärliga varor på annat ställe, till exempel finare köttdetaljer bakom charkdisk eller snabbkaffe vid kassan. 

Till skillnad från i Danmark där flera butiker av samma kedja har låst in samma typer av varor är det inte lika självklart för hela den svenska Coop-kedjan att låsa in samma vara.

– Det är upp till varje enskild butik att ta beslut om insatser som dessa ska aktiveras, berättar Björling för Nyheter24.