Linnéa Parra, 27, ramlade med en elsparkcykel på väg hem.
Linnéa Parra, 27, ramlade med en elsparkcykel på väg hem. - Foto: Privat

Linnéa, 27, ramlade med elsparkcykel – fick flera hjärnblödningar: "Blev helt svart"

På en elsparkcykel skulle Linnéa Parra, 27, ta sig hem efter en utekväll med vänner i Västerås. Men turen hem slutade, efter bara drygt 70 meter, i katastrof när hon körde in i en kloss.
– Flera har skrivit till mig att de trodde att jag skulle resa mig upp, men jag gjorde inte det, säger hon till Nyheter24.
Varning för starka bilder.


Det var den 8 juni, strax efter klockan 23, som Linnéa Parra skulle bege sig hemåt efter en utekväll med vänner i Västerås.

– Jag skulle inte vara ute så länge, så jag tänkte ta en elsparkcykel hem. Jag hade inte druckit så mycket heller, så det var liksom inte så att jag var ute och partajade till 04, säger hon till Nyheter24.

Men likväl misslyckades 27-åringen med att ta sig förbi det alkolås som elsparkcykeln var utrustad med. 

– På tredje försöket klarade jag det och jag åkte iväg. Sedan blev det helt svart för mig, tills jag vaknar på kirurgavdelningen och de tvättar mitt ansikte. Allt som hänt innan dess har jag fått återberättat för mig.

Linnéa Parra: "Det var mycket blod"

Linnéa Parra hinner nämligen inte åka långt innan hon ramlar med elsparkcykeln, vilket VLT var först att rapportera om. Vittnen till olyckan har i efterhand kunnat berätta om vad de sett hända den där juninatten.

– Jag åkte kanske 70 meter, sedan har jag kört in i en sån där svart kloss som ett byggstaket är fäst i. Jag ska krampaktigt ha hållit mig fast i styret, sedan flugit över styret och faceplantat rakt ner i asfalten, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Flera har skrivit till mig att de trodde att jag skulle resa mig upp, men jag gjorde inte det, så de sprang fram. Det var mycket blod och jag var så svullen, så till slut kom tre polisbilar, en ambulans och en brandkår. Men de fick ju ingen kontakt med mig, för jag var helt medvetslös.

"Jag hade flera hjärnblödningar"

Väl på sjukhuset var det Linnéa Parras sambo som fick berätta vad som hänt.

– Det enda jag kände när jag vaknade var ett stort ansikte. Jag var så svullen. Jag kunde knappt prata. Jag var så förvirrad. Det var riktigt obehagligt, säger hon till Nyheter24.

Läkarna kunde senare konstatera att 27-åringen fått flera allvarliga skador.

– Jag hade flera hjärnblödningar. En på vänster sida och några mindre på höger sida. En massiv hjärnskakning. Jag bröt näsan. Fick en sprucken läpp och flera av mina tänder var helt utslagna. Sedan skrapsår på hals och axel.

Linnéa Parra fick flera hjärnblödningar i samband med olyckan. Foto: Privat

Sjukskrevs i en månads tid

Framöver ska 27-åringen, som fick vara kvar på sjukhuset i två dygn för observation, dessutom röntga sina fingrar som skadades i kraschen och besöka en fysioterapeut för problem med sin nacke.

– Jag blev sjukskriven i en månad och nu på torsdag har det gått fyra veckor. Då ska jag bli kallad till återbesök för att röntga hjärnan igen och kolla hur läget är. Men det har varit segt.

– Jag fick inte vara ensam först, utan min sambo var hemma som anhörigstöd. Under de två första veckorna var jag helt sängliggandes och under förra veckan gick jag en promenad, men väldigt väldigt långsamt.

"Kommer aldrig mer åka elsparkcykel"

På frågan om hur hon ser på att använda elsparkcykel i framtiden ger Linnéa Parra ett tydligt svar:

– Jag kommer aldrig mer åka elsparkcykel, säger hon.

– Jag har tidigare tyckt att det är en smart grej, men jag har varit lite rädd för dem. Kör du in i något med en elsparkcykel är det inte som med en cykel där det guppar till lite, utan kör du in i något blir det tvärstopp. Sedan går det ju extremt fort och man står ganska högt upp.

Många tankar har gått genom Linnéas huvud sedan olyckan.

– Det jag tänker mest på är att jag är irriterad på mig själv. Varför har man inte hjälm? Om man ser någon på elsparkcykel med hjälm så blir man snarare förvånad. Det är så tråkigt att sånt här ska hända för att man själv och andra ska förstå. 

Foto: Privat

Vill se skärpt alkolås och fler med hjälm

Linnéa Parra hoppas på att företagen som hyr ut elsparkcyklar ska vidta åtgärder på flera fronter. 

– De här alkolåsen måste ju skärpas något enormt. Jag borde ha blivit utestängd efter det första testet som jag misslyckades med.

– Man har ju inget omdöme när man dricker. För även om man tänker att det är helt idiotiskt att man åker utan hjälm och onykter, så kommer folk att göra det.

27-åringen hade också gärna sett att hjälmar tillhandahölls av företagen, så att de finns tillgängliga och fästa vid elsparkcyklarna.

– Ingen går ju omkring med en hjälm. Det hade blivit betydligt färre skador om de fanns där. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!