Visst kan det åska på vintern, men bilden är från sommaren. Arkivbild.
Visst kan det åska på vintern, men bilden är från sommaren. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

"Åsksnö" på flera platser i landet

En blixt i januari. Det senaste dygnets kaosväder har även bjudit på väderfenomenet åsksnö. Det har varit några urladdningar i dag utanför Härnösand, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.


På onsdagen registrerades åska i bland annat Örebro och Karlstad och delar av Västra Götaland. Så länge lågtrycket ligger kvar över Västernorrland kan nya smällar komma att uppstå.

Enligt Therese Fougman är fenomenet åsksnö inte så sällsynt som man kan tro.

— Åska är ju vanligare på sommaren, men vi har några tillfällen varje vinter som det förekommer. Sedan kan det vara så att det dröjer många år innan det händer på samma ställe eller att folk inte registrerar det om det inträffar under dagen när det är ljust, säger Therese Fougman.

Åsksnö uppstår när åska och blixt blandas med en snöstorm och är ofta kopplat till ett kraftigt lågtryck. Kombinationen kan även resultera i ovanligt höga smällar. Det faktum att fenomenet är så ovanligt gör att människor inte sällan misstar knallarna för en explosion eller andra smällar.

— Man gör inte den kopplingen lika naturligt som man gör på sommaren. Även om folk inte ser något så känner man igen ljudet, men det förväntar sig man inte på vintern, säger Therese Fougman.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!