Siffrorna pekar uppåt för kikhosta. Arkivbild.
Siffrorna pekar uppåt för kikhosta. Arkivbild. - Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Kikhosta ökar i Europa – hög risk för bebisar

Kikhosta ökar kraftigt i Europa. Nu varnar Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC för att risken är hög för de allra minsta.


Under pandemin och åren strax därefter sjönk förekomsten av kikhosta i Europa. Nu pekar dock siffrorna uppåt igen för bakteriesjukdomen. Hittills i år har över 32 000 fall rapporterats, att jämföra med exempelvis 2016 då det rapporterades drygt 41 000 fall på hela året.

I sin riskanalys klassar ECDC risken med kikhosta – som främst sprids under sommarmånaderna – som "hög" för bebisar upp till sex månader. För äldre barn men även vuxna och personer över 65 år är risken "medelhög".

I en kommentar säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides:

"Det är en allvarlig sjukdom, speciellt för nyfödda. Vi har säkra och effektiva vaccin som kan hindra den."

Kikhosta kan vara svår att upptäcka eftersom tidiga symptom till stor del liknar vanlig förkylning: snuva, låg feber och mild hosta. Men efter en eller två veckor förvärras symptomen ofta rejält och kan leda till våldsamma och okontrollerade hostanfall som kan pågå i flera månader.

I Sverige ingår vaccination mot kikhosta i det nationella barnvaccinationsprogrammet och rekommenderas från tre månaders ålder.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!