Vänsterledaren Nooshi Dadgostar invigningstalar på partiets kongress i Jönköping.
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar invigningstalar på partiets kongress i Jönköping. - Foto: Anders Wiklund / TT

Strid om mer socialism i V:s nya partiprogram

Vänsterpartiets nya partiprogram väcker starka känslor. Kritiker vill vässa socialismen och skrota det förslag som ligger på kongressens bord. Men de förlorade striden.


Fakta: Vänsterpartiets kongress

Kongressen hålls i Jönköping den 8–12 maj.

Huvudpunkten är att besluta om ett nytt partiprogram. Det nuvarande antogs 2004, även om det har gjorts en del ändringar under årens lopp.

Partiprogrammet drar upp de grundläggande ideologiska linjerna, men innehåller också partiets ståndpunkt i några viktiga frågor.

I programförslaget modifieras exempelvis partiets ståndpunkt om EU. Ett utträde är inget självändamål, sägs det, men kan bli nödvändigt om välfärd, arbetsrätt eller demokrati angrips.

Källa: Vänsterpartiet

Runt 35 av de totalt nästan 1 000 motionerna som kommit in till Vänsterpartiets kongress i Jönköping kräver att hela förslaget till partiprogram ska göras om eller kastas i papperskorgen.

När debatten drog i gång på onsdagskvällen gick ombud efter ombud upp i talarstolen och krävde återremiss.

— Det här förslaget till partiprogram är som att bilda ett nytt parti. Ett parti som avväpnar sig och inte vill stöta sig med någon, säger Niklas Vanhainen, som representerar Storstockholm.

— Man vill ha handlingsutrymme i jakt på ministerposter.

Andra ombud krävde tydligare anti-kapitalistiska, anti-imperalistiska och anti-rasistiska skrivningar, ett partiprogram med högre socialistiska ambitioner.

Programkommissionen har haft i uppdrag att lägga fram ett förslag som kan tilltala bredare väljargrupper. Den uttalade ambitionen är att V ska ta större utrymme i svensk politik och därför behöver spela en ny roll.

Resultatet är att marxistisk terminologi har tonats ned. Men det ursprungliga förslaget mötte så stark kritik att programkommissionen fick backa redan innan kongressen startade. Det justerade förslaget innehåller nu återigen portalparagrafen att V "är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund".

Mats Olsson från programkommissionen tycker att alternativen till programförslaget andas ängslighet för att partiet förlorar sin själ om det inte står "socialistisk" överallt.

— Socialism ska inte vara en trossats som vi försöker hamra in i folks huvuden, säger han.

När kongressen gick till beslut vann de som inte vill återremittera programmet med siffrorna 172–45.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!