Exteriör av Academedia i Liljeholmen i södra Stockholm.. Arkivbild.
Exteriör av Academedia i Liljeholmen i södra Stockholm.. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/AP/TT

Skola får miljonersättning för ickekostnader

Friskolekoncernen Academedia får rätt till en ersättning på 6,5 miljoner kronor för verksamhet i Södertälje – trots att Academedia inte har haft motsvarande utgifter. Det är resultatet av en tidigare dom i förvaltningsrätten.


Domens konsekvenser blir konstiga, anser utbildningsnämndens ordförande i Södertälje, Elof Hansjons (S), enligt tidningen Dagens Samhälle. Han kallar det "helsnurrigt".

Anledningen till den retroaktiva utbetalningen är att Södertälje valde att lägga ned en gymnasieskola, men lät eleverna gå klar utbildningen – vilket innebar en högre kostnad för kommunen.

Samtidigt fick Södertälje skjuta till kompensation för underskott beräknat till åren 2018–2021. Enligt kommunallagen har även privata friskolor rätt att få samma underskottskompensation – och därför gav Södertälje 7,6 miljoner kronor i underskottskompensation till Academedia förra året, skriver DN.

Vad Södertälje inte räknade med var den extra kostnaden för Wendela Hebbe-gymnasiet som man lagt ned – som fick extra ersättning då eleverna fick slutföra utbildning.

— Vi tyckte inte att det var rimligt att ge underskottskompensation för de år vi hade ökade kostnader på grund av att vi avvecklade en gymnasieskola. Friskolorna hade ju inte dessa kostnader, säger Hansjons till tidningen DN.

Men förvaltningsrätten gav Academedia rätt till ytterligare 6,5 miljoner kronor i underskottskompensation.

Academedias chefsjurist Jonas Nordström konstaterar att lagen innebär att "alla elever ska få samma ersättning för sin utbildning – oavsett skola", skriver DN.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!