En 50-årig man åtalas för mord på sin fru i parets gemensamma hem. Arkivbild.
En 50-årig man åtalas för mord på sin fru i parets gemensamma hem. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Åtal: Mördade frun efter år av misshandel

Flerfaldigt dömd för att ha misshandlat sin fru släpptes 50-åringen i väntan på ännu ett åtal. Då högg han ihjäl henne i parets gemensamma hem i Vagnhärad, enligt åklagaren. Nu åtalas han för mord.


Mannen döms för första gången 2018, två veckor efter parets bröllop.

Han erkänner och förklarar vid rättegången att han bara ville få henne att vara tyst. Hon tar tillbaka det hon sagt i tidigare förhör. Att han flera gånger kastat har henne i golvet kan ha varit ett missförstånd från polisen. Det blir villkorlig dom och dagsböter.

När han döms igen 2019 beskriver frun i polisförhör hur han sliter ner henne på golvet och börjar slå, slå och slå. Knutna nävar i huvud, nacke, ansikte. Vid rättegången minns hon inte slagen och förklarar att hon lätt får blåmärken.

Grannar som ringer polisen hör dunsar och en gråtande kvinna som skriker av smärta. Påföljden: två månaders fängelse.

Tredje gången, 2020, får han fyra månader. Enligt domen berättar hon att han drar henne ur sängen, stampar henne i huvudet och kastar möbler på henne. Sedan avbryter hon förhöret.

— Jag orkar inte, han kommer ändå bli släppt på morgonen, säger hon.

Vid rättegången avböjer hon återigen att svara på frågor.

Hotade ex-flickvän

Ett halvår efter den första domen döms mannen för olaga hot och skadegörelse mot ett ex med vilken han har en son. Dagen före sonens födelsedag har han gått hem till henne beväpnad med en batong och försökt sig ta sig in genom att slå sönder ytterdörren inför sonen.

Exflickvännen, förklarar han i förhör, är "expert på att provocera honom".

Frivården, som utreder mannen med anledning av den villkorliga misshandelsdomen, bedömer att återfallsrisken är förhöjd och avråder från skyddstillsyn.

Allvarlig brottslighet med ett straffvärde som motsvarar ett par månaders fängelse, anser domstolen, som ändå nöjer sig med skyddstillsyn.

Greps för mord

I september 2023 är det dags igen. Mannen grips och anhålls misstänkt för att än en gång ha misshandlat frun. Han släpps i väntan på ett åtal som aldrig hinner väckas.

När mannen grips en kväll i januari i år är han inte misstänkt för ytterligare en misshandel, utan för att ha huggit ihjäl henne med kniv.

Nu åtalas han vid Nyköpings tingsrätt för mord.

"Varje gång en kvinna berövas livet på det här sättet är det ett misslyckande från samhällets sida", säger åklagare Martina Valentin Lane i ett pressmeddelande.

Mannen nekar till brott och hävdar genom sin advokat att kvinnan dog till följd av en olycka.

TT
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!