Hyresförhandlingarna inkluderade mer än en miljon lägenheter.
Nu är hyresförhandlingarna klara. Hur mycket har hyran höjts hos dig? - Foto: TT & Pixabay

Nu har hyrorna höjts – så mycket dyrare blev det för dig

Har du lyckats få tag i en hyreslägenhet? Toppen! Då har din hyra just förhandlats – så här mycket har den förändras.


Japp, precis så är det. Vare sig du visste det eller inte så förhandlar hyresvärden och Hyresgästföreningen om din hyra varje år och huruvida den ska höjas eller sänkas och med hur mycket.

Eller ja – om du nu har valt att förhandla om din hyra kollektivt.

Årets förhandlingar har involverat över en miljon bostäder och i snitt så har förhandlingarna mynnat ut i en höjning på 0,98 procent för varje hyresgäst, skriver Hem och Hyra.

Men varför blev det en höjning på 0,98 i snitt? Jo – hyresvärdarnas krav låg nämligen långt över vad resultatet till slut blev. I genomsnitt så yrkade bolagen på en höjning med 2,5 procent medan bolagen i Stockholm och Göteborg ville ha hela 3,5 procent.

– Kraven från dessa företag var mellan 2,8 och 3,5 procent. Höga yrkanden som inte speglade de faktiska behoven, säger Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren till Hem och Hyra.

Så att gå från 2,5 – 3,5 procent till 0,98 är väl inte så dumt va?

Bild: TT

Ptja, det kanske inte låter som att det handlar om så mycket pengar eller att det skulle påverka dig så mycket men faktum är att en procent resulterar i närmare en miljard kronor i förlorad köpkraft för hushållen.

– En procent i hyreshöjning innebär drygt en miljard kronor i förlorad köpkraft för hushållen, så rimliga hyresjusteringar är viktiga för hela samhällsekonomin och för människors möjlighet att konsumera, säger Erik Elmgren och fortsätter:

– Däremot kvarstår problemen med höga nyproduktionshyror och höga ombyggnadshyror. Här behöver staten ta ett större ansvar för att förbättra hyresrättens skattevillkor och stärka hyresgästernas ställning vid ombyggnationer.

Så här mycket höjdes allmännyttans hyra med hos dig:

Gävle

I Gävle så yrkade allmännyttan Gävlegårdarna på en höjning med 2,5 procent något som till slut hamnade på 1,20 procent.

Göteborg

I lilla London så yrkade bolagen Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbolaget på en höjning med 3,5 procent. Något som till slut mynnade ut i 1,20 procent.

Malmö

I Malmö så är det inte redovisat vad bolaget MKB yrkade, men vad som står klart är att boende i MKB-lägenheter har fått en höjning med 1,02 procent.

Stockholm

I Stockholm så yrkade Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem för en höjning med 2,80 procent medan Micasa krävde att hyran skulle höjas med 2,75 procent.

De tre förstnämnda förhandlades ned till en höjning med 1,30 procent medan Micasas förhandling ännu inte är redovisad.

Umeå

I Norrlands huvudstad, Umeå, så står det inte redovisat hur mycket allmännyttan AB Bostaden ville höja hyran med. Däremot så är det klart att den höjdes med 0,98 procent.

Örnsköldsvik

I Foppaland så ville Övikshem AB höja hyran med 1,90 procent. Något som sedermera blev 0,95 procent i slutändan.

Bor du inte i någon av dessa städer? Titta in listan här för att se hur mycket hyran höjdes där just du bor!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bor du i hyresrätt?
Tack för din röst!