Ett äldreboende i Göteborg har upprättat en Lex Maria-anmälan.
Ett äldreboende i Göteborg har upprättat en Lex Maria-anmälan. - Foto: Marcus Harrison/Alamy/Stella Pictures och Pontus Lundahl/TT

Äldre hade sår med larver i – boendet anmäls

Ett äldreboende i Göteborgsområdet har upprättat en Lex Maria-anmälan efter att en undersköterska sett hur larver ramlat ur en äldres sår – utan att larma till en sjuksköterska.


Det var den 9 november som en sjuksköterska på ett äldreboende i Göteborg skulle undersöka, rengöra och lägga om ett sår som en av de boende hade på sin fot. 

Men i samband med detta gjorde hon en otäck upptäckt i såret.

"Ser att det ramlar ut larver på sängunderlaget", står i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som Nyheter24 tagit det av. 

Undersköterska hade vetskap om larverna

När sjuksköterskan berättade om upptäckten för personalen på äldreboendet visade det sig att en undersköterska redan hade vetskap om larverna – sedan flera dagar tillbaka.

"Undersköterskan berättar att hon sett detta redan fredagen 2021-11-05 men inte sagt något till sjuksköterskan utan spolat bort larverna i duschen", går att läsa i anmälan.

I anmälan framgår att den äldre inte fick någon allvarlig vårdskada, men att så kunde ha blivit fallet om larverna inte hade upptäckts förrän i ett senare skede.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!