Philip Morris och dotterbolaget Swedish Match stäms.
Philip Morris och dotterbolaget Swedish Match stäms. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Paul Wennerholm/TT

Swedish Match stäms – man blev beroende av tobaksfritt snus

Den amerikanska snusjätten Philip Morris och deras dotterbolag Swedish Match stäms av en amerikansk man. Anledningen är då han blivit beroende av tobaksfritt snus.


En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Philip Morris skriver i en kommentar till P3 Nyheter att anklagelserna saknar grund och att man kommer att försvara sig kraftfullt mot dem.

Stopp för snusreklam: "Påträngande"

Tobaksfria niktoinpåsar, även kallade "vitt snus" består av fibrer, nikotin, fyllnadsmedel och smaksättare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Amerikan blev beroende av tobaksfritt snus

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade om stämningen i början av mars. Bakom stämningsansökan står en amerikansk man som hävdar att han blivit beroende av den tobaksfria vita snusprodukten Zyn och fått tandproblem. I stämningsansökan står, enligt Bloomberg, att de två företagen inte varnat tillräckligt för att Zyn kan vara beroendeframkallande och ha andra skadliga hälsoeffekter.

— Man tycker att det inte framgår hur riskabelt det är med de här produkterna, utan man har lockat in ungdomar på olika sätt via sociala medier, TikTok och andra plattformar, säger nikotinforskaren Louise Adermark vid Göteborgs universitet till P3 Nyheter.

Så mycket dricker svenskarna – männen sticker ut

Den svenska snustillverkaren Swedish Match grundades 1915. Foto: Janerik Henriksson/TT

Enligt henne har advokatbyrån som driver rättsprocessen en lång historia av att ge sig på nikotinbolag. Adermark pekar på att det stort sett inte finns någon forskning på det tobaksfria vita snuset och därmed saknas vetenskapliga belägg på att det är skadligt, vilket hon tror bolagen kommer att trycka på i en rättsprocess.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Här är kommunen som förbjuder snusande under arbetstid

Det ska du inte beställa på McDonalds: "Serveras gammal"

TT
/
USA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!