En demonstrant från oppositionen håller upp den georgiska flaggan när demonstrationerna fortsatte under måndagen.
En demonstrant från oppositionen håller upp den georgiska flaggan när demonstrationerna fortsatte under måndagen. - Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Motdemonstration mot massprotester i Georgien

Georgiens regeringsparti svarar med en motdemonstration, sedan tiotusentals människor demonstrerat mot den omstridda "agentlagen".


Tusentals människor från hela landet har av landets regeringsparti körts i bussar till Tbilisi, som ett motdrag mot flera dagars protester i landet. Motdemonstranterna samlades under måndagskvällen utanför parlamentet.

Uppgifter cirkulerar om att statsanställda tvingats inställa sig till motdemonstrationen.

"I dag sker en aktion av Putintyp: statsanställda bussas till Tbilisi för att applådera regeringspartiets beslut", skriver president Salome Zurabishvili – som är på kollisionskurs med regeringspartiet – på X.

Av rysk modell

Lagförslaget, som mötte protester även när det fick grönt ljus i en första parlamentsrunda i mitten av april, syftar till att kunna stämpla organisationer som "utländska agenter" om de får mer än 20 procent av sin finansiering från andra länder. En liknande lag i Ryssland används för att straffa regeringskritiker och tysta oberoende medier.

Under söndagens marsch i huvudstaden syntes åtskilliga EU-flaggor. Enligt en AFP-journalist på plats ska en grupp demonstranter ha försökt ta sig igenom polisens avspärrning vid parlamentet för att hissa den blå EU-flaggan.

"Ja till Europa"

— Jag är här för att skydda Georgiens europeiska framtid. Nej till Ryssland, nej till den ryska lagen, ja till Europa, sade 19-årige Lasja Tjcheidze, som deltog vid marschen.

Lagförslaget, som inte klubbats formellt, har lagts fram av regeringspartiet Georgisk dröm, men har väckt ilska hos oppositionen och stora delar av befolkningen.

Regeringspartiet har de senaste åren vänt sig alltmer mot Moskva. Bedömare har upprepade gånger noterat Georgiens förhållandevis milda ton gentemot Rysslands krig i Ukraina. Många anser att det omstridda lagförslaget är oförenligt med den forna Sovjetstatens förhoppningar om ett framtida EU-medlemskap.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!