Nika Shakarami (till höger) försvann i september 2022 i samband med protestvågen i Iran. Flera hundra demonstranter dödades, enligt FN.
Nika Shakarami (till höger) försvann i september 2022 i samband med protestvågen i Iran. Flera hundra demonstranter dödades, enligt FN. - Foto: Twitter/Zuma press/TT

Läckt Irandokument: Nika, 16, mördad och dumpad

16-åriga Nika Shakarami utsattes för sexuella övergrepp och slogs ihjäl i en skåpbil. Sedan dumpades hon under en motorvägsbro. Ett läckt dokument från Irans revolutionsgarde – som tidigare hävdat att flickan begick självmord – avslöjar brutaliteten under landets regimkritiska protestvåg, rapporterar BBC.


Bakgrund: Protesterna i Iran

Den största protestvågen som skakat Iran på många år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och drabbats av vad polisen hävdar var en hjärtattack. Detta bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sina huvuddukar och skanderade slagord mot regimen. Protesterna spred sig snabbt över landet och kom att handla om mycket mer än bara den obligatoriska slöjan.

Demonstrationerna slogs ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor. Hundratals dödades (fler än 550 dödsfall har kunnat beläggas) och över 20 000 greps.

I mars i år slog en FN-rapport fast att Iran var ansvarigt för Aminis död, liksom för oproportionerligt våld och sexuella övergrepp mot andra demonstranter och frihetsberövade.

Kvällen den 20 september 2022 står Nika Shakarami på en omkullvält soptunna i centrala Teheran. Några dagar tidigare har en annan ung kvinna, Mahsa Amini, dött i moralpolisens förvar och en sällsynt våg av regimkritiska protester har brutit ut i strängt styrda Iran.

Nika är mitt ibland dem. Iklädd svarta kläder och munskydd, med håret fritt, syns hon i filmklipp vevande en brinnande sjal medan folkskaran runt henne skriker "död åt diktatorn".

Bakbunden i skåpbil

Sedan försvinner hon. Först nio dagar senare hittar familjen 16-åringen död på ett bårhus. Enligt Irans mäktiga revolutionsgarde (IRGC) har hon tagit sitt liv genom att hoppa från en byggnad – en historiebeskrivning familjen vägrar godta.

Genom ett läckt dokument, märkt "mycket konfidentiellt" och verifierat av BBC genom månaders kartläggning, sammanfattar nu mediebolaget flickans sista timmar i livet.

En bild tagen i Teheran den 20 september 2022, samma kväll som Nika Shakarami försvann. Den omkullvälta soptunnan är identisk med den som 16-åringen i filmklipp syns stå ovanpå med en brinnande sjal i handen.

Enligt dokumentet grips hon av en de många polisenheter som kallats in för att hantera demonstranterna. Hon kastas in i det beckmörka lastutrymmet på en omärkt skåpbil, där hon bakbunden vaktas av tre män medan bilen kör runt i jakt på ett häkte som inte redan är fullbelagt.

När Nika börjar "svära och skrika" stoppar en av männen strumpor i hennes mun, lägger henne på mage och sätter sig ovanpå henne.

Ordern: Dumpa kroppen

I det mörka utrymmet utbryter sedan tumult. En av männen tänder ficklampan på sin telefon och ser att hans kollega har handen innanför Nikas byxor. Därifrån "tappar de kontrollen", uppger mannen i ett förhör som återberättas i dokumentet.

De tre männen slår ihjäl tonåringen med batonger och elpistoler, sammanfattar rapporten. I ett telefonsamtal med revolutionsgardets högkvarter beordras de därefter att "dumpa henne". Nikas livlösa kropp, blodig och i dåligt skick, lämnas på en gata i västra Teheran.

Iranier protesterar i huvudstaden Teheran efter 22-åriga Mahsa Aminis död i moralpolisens förvar 2022.

Dokumentet motsäger regimens officiella version av 16-åringens död. I oktober 2022 rapporterade statsstyrd iransk tv att dödsorsaken fastställts som självmord.

"Modig och orädd"

Enligt BBC tillhörde Nikas mördare paramilitära iranska Hizbollah – ej att förväxla med den libanesiska rörelsen med samma namn – som anlitas av IRGC men agerar utanför dess jurisdiktion.

Varken Irans regering eller revolutionsgardet har svarat på BBC:s frågor.

Runt ett år innan Mahsarörelsen hade Nika Shakarami börjat tänka mycket på Irans styre och orättvisorna regimen utsätter folket för, säger hennes mamma i en kort BBC-dokumentär.

— Hon var modig och orädd. Jag var alltid rädd att något skulle hända henne.

I april i år greps Nikas storasyster Aida av moralpolis, enligt BBC, anklagad för att inte bära den obligatoriska huvudsjalen korrekt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!