En man tittar på resterna av en bil som träffats av en rysk robotattack i Zaporizjzja öster om Kiev i Ukraina.
En man tittar på resterna av en bil som träffats av en rysk robotattack i Zaporizjzja öster om Kiev i Ukraina. - Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Massiv rysk attack mot elverk i Ukraina

Storskaliga attacker mot bland annat energianläggningar och järnvägar rapporteras från områden runt Ukrainas huvudstad Kiev och staden Lviv i väst. Ryssland hävdar att anfallen är hämnd för Ukrainas försök att skada rysk infrastruktur.


Centrala el- och värmeanläggningar och järnväg i sju regioner har anfallits med robotar och drönare, enligt uppgifter från Ukrainas energidepartement som återges av medier.

"Ännu en massiv attack på vår energiindustri!" skriver landets energiminister på meddelandetjänsten Telegram.

Det är ännu oklart hur stora skadorna är. Från Poltavaområdet rapporteras en viktig elanläggning stå i brand och i staden Brovary har minst två människor tagits till sjukhus sedan de skadats av fallande rasmassor. Det finns också uppgifter om explosioner, bränder och förstörda bostadshus.

Stora delar av anfallet ska dock ha avvärjts. Ukrainas flygvapen säger sig ha skjutit ner 39 av de 55 ryska robotar som avfyrades. Dessutom ska 20 av 21 attackdrönare ha oskadliggjorts, enligt uppgifter från flygvapnet på Telegram.

Parallellt meddelar den ryska militären att landets invasionsstyrkor avancerar i två riktningar. Ryssland säger sig ha tagit kontroll över ytterligare två samhällen – ett i öst och ett i nordost. Det handlar om orten Kyslivka, i den östligaste delen av regionen Charkiv i nordost, samt lilla Novokalynove, som ligger norr om nyligen erövrade Avdijivka.

Uppgifterna från Moskva är svårverifierade och har ännu inte bekräftats av andra källor.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!