Anhängare i Skopje till oppositionspartiet VMRO-DPMNE firar efter segern i onsdagens parlamentsval i Nordmakedonien.
Anhängare i Skopje till oppositionspartiet VMRO-DPMNE firar efter segern i onsdagens parlamentsval i Nordmakedonien. - Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

Högerskifte efter valet i Nordmakedonien

Nordmakedoniens styrande socialdemokratiska parti erkänner förlust i parlamentsvalet och det högernationalistiska partiet VMRO-DPMNE väntas leda landets nästa regering.


En avgörande fråga i onsdagens val har varit missnöje över den långsamma takten i försöken att för Nordmakedonien att bli medlemsland i EU. Det blivande regeringspartiet VMRO-DPMNE gick till val med en skeptisk inställning gentemot mot EU.

Landet fick klartecken om förhandlingar 2022, men några reella förhandlingar har ännu inte skett då främst Bulgarien blockerar Nordmakedoniens medlemskap.

Även den allmänt bistra ekonomiska läget vändes mot det styrande partiet.

— Jag gratulerar vår politiska motståndare med segern i detta val, sade den tidigare premiärministern och partiledaren för socialdemokratiska SDSM, Dimitar Kovacevski.

Även i presidentvalet, där en andra och avgörande omgång hölls, väntas skifte, då högerpolitikern Gordana Siljanovska Davkova ser ut att vinna över den sittande presidenten, socialdemokraten Stevo Pendarovski.

Högerpolitikern Gordana Siljanovska Davkova blir troligen Nordmakedoniens nästa president.
TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!