Edward Dwight kan att bli den äldsta personen i rymden.
Edward Dwight kan att bli den äldsta personen i rymden. - Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Fick nobben på 60-talet – blir nu äldst i rymden

Edward Dwight var nära att bli världens första svarta astronaut. Nu laddar 90-åringen för att i stället bli den äldsta personen i rymden. Jag är redo att åka.


Telefonen ringer och Edward Dwight svarar. I luren frågar rymdfärdsföretaget Blue Origin om han vill ha en betald biljett för elva minuters färd i rymden.

— Självklart sade jag ja. Det är nyfikenhet mer än något annat, säger Edward Dwight till kanalen NPR.

Ännu är inget datum satt men han kommer vid färden att bli den äldsta personen i rymden. Den i dag äldste rymdfararen är "Star trek"-skådespelaren William Shatner, som också var 90 år vid sin färd i oktober 2021. Dwight kommer att vara någon månad äldre när han beger sig mot rymden.

Inte orolig

Rymdhälsoexperter anser att det främst är g-kraften som kroppen utsätts för vid accelerering som är ett orosmoment, men ser inga större risker. Dwight själv är inte orolig och tror inte att det kommer att vara någon större skillnad mot vad han upplevt som testpilot inom flygvapnet.

— Jag har varit tillräckligt högt upp för att se jordens krökning, jag har gjort liknande saker hela mitt liv.

Edward Dwight har sedan barnsben varit flygintresserad och tog tidigt värvning inom flygvapnet. Han blev en skicklig pilot och senare även officer.

Fråga från Kennedy

En dag kom en förfrågan från president John F Kennedy, som var engagerad i medborgarrättsfrågor och ville utsträcka detta även till rymdprogrammet. Ville Dwight bli den första svarta astronauten? Han fick en inbjudan att börja på Aerospace Research Pilot School för att utbilda sig till testpilot.

Under och efter utbildningen upplevde Dwight ett omedelbart motstånd, som han säger var rotat i rasism. Efter Kennedys död 1963 blev det tydligt att han aldrig skulle bli utvald till astronaut och han lämnade amerikanska flygvapnet och förhoppningarna om att resa i rymden, säger han.

— Det blir kulmen på en intressant historia, säger Edward Dwight om den kommande rymdresan.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!