Demonstranter har gripits utanför Georgiens parlament efter att ha protesterat mot ett omstritt lagförslag.
Demonstranter har gripits utanför Georgiens parlament efter att ha protesterat mot ett omstritt lagförslag. - Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Protester fortsätter i Georgien – 20 gripna

20 demonstranter har gripits i Georgien efter att ha blockerat parlamentet i protest mot ett omstritt lagförslag. Under natten stod uppemot 1 000 personer kvar kring parlamentet trots att de hotats med att gripas av polis.


Under måndagsmorgonen hade polisen lyckats skingra demonstrationen vid parlamentet på avenyn Rustaveli i centrala Tbilisi. Under förmiddagen fanns bara ett hundratal demonstranter kvar. Georgiens inrikesdepartement uppgav att 20 personer hade gripits under morgonen och gjorde gällande att tre av dem var utländska medborgare, två amerikaner och en ryss.

— Vi planerar att stanna här så länge som det krävs. Den här lagen betyder att vi inte kommer med i Europa, något som jag har velat i hela mitt liv, säger demonstranten Mariam Kalandadze till nyhetsbyrån AFP.

Georgiens regering har den senaste månaden mött stora protester mot ett nytt lagförslag. Lagen kritiseras för att ha inspirerats av Ryssland och har som syfte att göra det möjligt att stämpla organisationer som "utländska agenter" om de får mer än 20 procent i finansiering från andra länder.

Georgien blev kandidatland till EU år 2022. Om den så kallade agentlagen träder i kraft antas det gå på tvärs med flera grundläggande kriterier för att kandidaturen ska kunna leda till ett fullvärdigt medlemskap.

Lagen föreslås av regeringspartiet Georgisk dröm (Kods).

Totalt krävs tre vändor i parlamentet för att lagen ska få grönt ljus och presidenten kunna skriva under den. Den sista vändan är planerad till tisdag.

Demonstranter möter poliser på en gata intill parlamentsbyggnaden i Tbilisi, på måndagsmorgonen.
TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!