Det tremastade skeppet Belem närmar sig Marseille – med den brinnande olympiska facklan ombord.
Det tremastade skeppet Belem närmar sig Marseille – med den brinnande olympiska facklan ombord. - Foto: Nicolas Garriga/AP/TT

Ett skepp kommer lastat – med OS-facklan

Efter tolv dagars seglats från Grekland närmar sig 1800-talsskeppet Belem Marseilles hamn. Med ombord finns den brinnande olympiska facklan. Fransmännen sparar inte på pompan och ståten när den välkomnas – och inte heller på säkerheten.


Med 79 dagar kvar till den planerat pampiga OS-invigningen på floden Seine i hjärtat av Paris firar Frankrike det symboliska i att de olympiska spelen är tillbaka i landet efter 100 år.

— Det är något vi har väntat på väldigt länge. Hundra år efter de senaste spelen kommer spelen hem, sade Tony Estanguet, organisationskommitténs chef, till medier i måndags.

Uppskattningsvis 150 000 människor deltar i dagens festligheter i Marseille, som bjuder på bland annat fyrverkerier och gratiskonsert. Kändistätt blir det också. Basketstjärnan Tony Parker och fotbollsspelaren Didier Drogba är två profiler som tackat ja till att delta i ceremonin.

Simmaren Florent Manaudou, som tagit fyra OS-medaljer, får äran att bli den förste fackelbäraren på fransk mark.

Så långt sker allt i de goda idealens tecken. Samtidigt måste verklighetens alla hot och faror tacklas. OS-facklans ankomst omgärdas av en omfattande säkerhetsapparat. Omkring 6 000 medlemmar av de franska säkerhetsstyrkorna är i tjänst. Arrangemanget i Marseille ses som något av generalrepetition inför vad som väntas under spelen i juli och augusti.

Säkerheten är höjd i Marseille.

— Det är helt utan motstycke för den nationella polisen att mobilisera så många människor på samma dag på samma plats, säger regionpolisens samordnare Cedric Esson enligt AP.

Under fackelstafetten genom mer än 450 franska städer bevakas den av drönare och runt 200 personer från olika säkerhetsorganisationer.

Terrorhotet vilar som ett svart moln över de kommande spelen. De franska myndigheterna mobiliserar för att göra främst Paris säkert för de miljontals besökare som väntas under OS. Inrikesministern Gérald Darmanin har undertecknat ett dokument som innehåller en rigorös handlingsplan kring säkerheten inför OS.

Med Paris som huvudort pågår OS 26 juli–11 augusti, följt av Paralympics 28 augusti–8 september.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!