Ludvig Åberg är en av sju svenskar i PGA-mästerskapet. Arkivbild.
Ludvig Åberg är en av sju svenskar i PGA-mästerskapet. Arkivbild. - Foto: Christer Höglund/TT

Från botten till toppen – sju svenskar i majorn

Svensk herrgolf har varit nere på botten och vänt. Den här veckan är Ludvig Åberg en av sju svenskar som peggar upp i PGA-mästerskapet. Att det är många spelare från den nya generationen gör det extra roligt, säger förbundskapten Katarina Vangdal.


Fakta: Svenskarna i PGA-mästerskapet

+ Ludvig Åberg, 24 år (6:a i världen).

I majors: Tvåa i debuten i US Masters tidigare i år.

+ Alex Norén, 41 år (59:a).

I majors: Spelat 36 stycken. Som bäst sexa i The Open 2017.

+ Sebastian Söderberg, 33 år (92:a).

I majors: Spelat två. 53:a i US Open 2022.

+ Alexander Björk, 33 år (105:a).

I majors: Spelat sju. 41:a i The Open i fjol.

+ Jesper Svensson, 28 år (110:a).

I majors: Debutant.

+ Vincent Norrman, 26 år (116:e).

I majors: Debuterade i US Open i fjol, missade cutten.

+ Tim Widing, 26 år (119:e).

I majors: Debutant.

I november 2020 stod Henrik Stenson vid klubbhuset på Augusta National och diskuterade en framtid som såg ganska deppig ut för den blågula herrgolfen.

Stenson var ensam svensk i US Masters, som 44-åring med formkurvan pekande åt helt fel håll. Resten av svenskarna på PGA-touren hade inte slagit sig in i startfältet och hemma på Europatouren kunde ett dystert år kort därpå summeras – för första gången sedan 1988 blev Sverige helt utan segrar där.

— Det ser lite glest ut med återväxten, konstaterade Stenson.

Ungefär ett år senare lyfte TT för första gången luren för att ringa en snart 22-årig skåning vid namn Ludvig Åberg, som hade fått en sponsorinbjudan för att spela karriärens första PGA-tourtävling på Bermuda. I ingressen beskrevs Åberg, då världstrea bland amatörer, som ett ljus i det svenska golfmörkret. Själv var han tydlig med sina långsiktiga mål.

— Jag vill vinna på den här nivån. Det här är ju spelare som jag ser på tv varje vecka, men de är också bara människor och inga superhjältar direkt, sade han inför debuten som slutade med en 51:a plats.

Unga vinnare

Stenson, nu 48 år, har sedan dess tagit klivet till LIV-touren.

Samtidigt har Ludvig Åberg slagit igenom med dunder och brak efter att han blev proffs för knappt ett år sedan. Han är redan världssexa och superstjärna – och den här veckan det största av hela sju svenskhopp i årets andra major, PGA-mästerskapet på Valhalla Golf Club.

Åberg, 24, är yngst i ett blågult gäng där vi också hittar Vincent Norrman, 26, och majordebutanterna Tim Widing, 26, och Jesper Svensson, 28.

De är alla redan vinnare.

Norrman vann precis som Åberg på både PGA-touren och Europatouren i fjol. Svensson vann Europatourtävlingen i Singapore i mars och Widing har i rask följd vunnit sina två senaste tävlingar på amerikanska Korn Ferry-touren.

"Mycket som ska stämma"

Förbundskapten Katarina Vangdal beskriver det som att svensk herrgolf hade några tuffa år och en liten kris i väntan på att Åberg & co – i bästa fall – skulle slå igenom framöver.

— Vi visste att de här spelarna fanns och att de var bra. Men det är mycket som ska stämma för att de sedan lyckas ta steget till nästa nivå, konkurrensen är tuff. Att de skulle lyckas etablera sig så starkt som de har gjort kunde vi inte räkna med, säger hon.

Äldst och överlägset mest erfaren av svenskarna i PGA-mästerskapet är Alex Norén, 41, som gör karriärens 37:e major.

— Alex har ju haft väldigt bra form under en längre tid. Och Ludvig får ju bära… kanske inte favoritskapet, men höga förväntningar efter sin majordebut (och andraplats) på Augusta, säger Vangdal.

— För sådana som Jesper och Tim handlar det om att försöka göra sin grej och inte drabbas av sammanhanget, för det är stort att komma till en major för första gången. Men Tim har ju varit otroligt bra på slutet och fått lite av en ketchupeffekt. Det ska bli jättespännande att se vad han kan göra nu.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!