Tre raka Premier League-titlar kan bli fyra för Erling Braut Haalands Manchester City på söndag. Arkivbild.
Tre raka Premier League-titlar kan bli fyra för Erling Braut Haalands Manchester City på söndag. Arkivbild. - Foto: Richard Sellers/AP/TT

City kan skriva historia – här är rekorden att slå

Manchester City kan skriva Premier League-historia genom att vinna ligan för fjärde året i rad. Men det är fortfarande en lång bit kvar för att mäta sig med segersviterna i de andra europeiska toppligorna.


Det är upplagt för ett nytt firande på Emirates Stadium när Manchester City tar emot West Ham i den sista omgången på söndag.

Seger – och City blir historiskt som den första klubben någonsin att vinna den engelska fotbollsligan fyra gånger i rad. Skulle City däremot tappa poäng öppnas möjligheten för Arsenal, som i så fall passerar och tar första ligatiteln på 20 år om man hemmabesegrar Everton.

Mäktiga fotbollsdynastier

Det har funnits mäktiga fotbollsdynastier tidigare i England, så det kan tyckas lite märkligt att en och samma klubb aldrig har lyckats ta fyra raka titlar.

Den första ligan avgjordes 1888–1889 och snart klev Aston Villa fram som en dominant, med fem titlar inom loppet av sju säsonger i slutet av seklet. Men Birminghamklubben vann aldrig ens tre raka.

Först att lyckas med den bedriften var i stället Huddersfield, 1923–1926. Senare har även Arsenal, Liverpool, Manchester United (två gånger) och Manchester City fixat tre raka ligatitlar.

Sett över längre tid är det också ett par av dessa klubbar som har haft de mest dominanta perioderna. Under spannet 1975–1990 vann till exempel Liverpool tio av femton titlar. Manchester United hakade på efter det, med åtta av elva titlar under säsongerna 1992–2003. Liverpool och United missade under dessa perioder aldrig ligatiteln två gånger i rad.

Och skulle City – som var nere och vände i tredjedivisionen för 25 år sedan – skriva historia i helgen så har klubben under Josep Guardiolas ledning vunnit sex av de sju senaste Premier League-upplagorna.

Bayern Münchens svit

Kikar man på de andra europeiska toppligorna så kan inget mäta sig med Bayern Münchens svit på elva raka ligatitlar i Tyskland, ett segertåg som nådde vägs ände just i år när alltjämt obesegrade Bayer Leverkusen tidigt säkrade förstaplatsen.

I Italien är det också en färsk segersvit – Juventus nio raka titlar fram till 2020 – som är den längsta genom tiderna.

I Frankrike fick Kim Källström vara med och vinna de två sista titlarna av sju när Lyon totaldominerade till och med 2008. Förutom de sju raka titlarna – franskt rekord – har Lyon lustigt nog aldrig vunnit ligan någon mer gång.

I Spanien är det föga förvånande 36-faldiga mästarklubben Real Madrid som innehar rekordet. "Los Blancos" har vunnit La Liga fem gånger i rad vid två tillfällen – 1960–1965 och 1985–1990.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!