Britten Tyson Fury, till höger, förlorade boxningsmatchen mot ukrainske Oleksandr Usyk. Usyk kan nu titulera sig obestridd tungviktsmästare och innehavare av samtliga bälten.
Britten Tyson Fury, till höger, förlorade boxningsmatchen mot ukrainske Oleksandr Usyk. Usyk kan nu titulera sig obestridd tungviktsmästare och innehavare av samtliga bälten. - Foto: Nick Potts/AP/TT

Usyk obestridd mästare efter superfajten

Den ukrainske boxaren Oleksandr Usyk besegrade Tyson Fury i nattens historiska match där samtliga fyra tungviktsbälten stod på spel. Efter segern kan Usyk nu titulera sig obestridd mästare.


— Det här är en stor möjlighet för mig, för min familj och för mitt land, sade den 37-årige boxaren efter segern.

I och med segern, som Usyk tilldelades av en oenig domarkår, är han den förste obestridde mästaren sedan 1999 när britten Lennox Lewis besegrade Evander Holyfield i en match om de tre bälten som då fanns.

Usyk var den som började bäst men Tyson Fury kom tillbaka och dominerade mittenronderna. Men i de två sista spurtade den ukrainske OS-mästaren, precis som han gjort många gånger tidigare i karriären.

Oeniga domare

Två domare gav Usyk segern med siffrorna 115–112 och 114–113 medan en var oenig och dömde Fury som vinnare med 114–113.

Usyk övertog WBA-, WBO- och IBF-bältena från britten Anthony Joshua 2021, medan Fury har WBC-bältet efter seger mot amerikanen Deontay Wilder för fyra år sedan.

Efter den sista ronden kysste Tyson Fury motståndaren på huvudet och sade att han vill ha en returmatch redan i oktober.

— Ni vet, det är krig i hans land och människor håller på ett land där det är krig. Men det finns ingen tvekan om att jag vann matchen, tycker jag och jag kommer tillbaka. Jag har en klausul om returmatch, sade Fury direkt efter matchen.

Osäker retur

Lika tvärsäker var han dock inte en stund senare rapporterar AFP. Då sade han att en eventuell returmatch först ska diskuteras med hans fru och barn när han kommit hem och haft lite semester.

— Jag är 36 om ett par månader. Jag har boxats sedan jag var liten så det är vad det är. Var tar det slut? Hundra matcher och en hjärnskada, i en rullstol. Jag är inte säker, sade Tyson Fury.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!