Snö föll över delar av den tänkta sträckan över bergen i den 16:e etappen av Giro d'Italia. Cyklisterna hotade med strejk och till slut kortades etappen ner.
Snö föll över delar av den tänkta sträckan över bergen i den 16:e etappen av Giro d'Italia. Cyklisterna hotade med strejk och till slut kortades etappen ner. - Foto: Fabio Ferrari/AP/TT

Girocyklister hotade med strejk: "Dinosaurier"

Proffscyklisterna hotade med strejk om inte bergspasset Umbrail ströks från den 16:e etappen av Giro d'Italia. Efter en lång diskussion och försenad start fick åkarna rätt – bergspasset ströks och etappen kortades.


Australiern Ben O'Connor – totalfyra i den klassiska cykeltävlingen – rasade mot arrangörerna under tisdagens farsartade scener.

— Det är en skam att det är 2024 och du har dinosaurier som inte tar hänsyn till den mänskliga sidan av saker och ting, sade O'Connor i Eurosports sändning enligt nyhetsbyrån AP.

Det regnade på lågland och snöade på hög höjd i de italienska alperna där den 16:e etappen, mellan Livigno och Santa Cristina Val Gardena, skulle genomföras under tisdagen. Kallast väntades det vara i bergspasset Umbrail.

"Skitshow"

Arrangören av cykelklassikern tyckte att det skulle räcka med att ge giroåkarna en paus på tre minuter för klädombyte på toppen av bergspasset. Men cyklisternas organisation CPA krävde att delar av sträckan skulle strykas.

"De vill inte åka som det ser ut nu. Detta understryker allvaret i situationen och nödvändigheten av omedelbara åtgärder", skriver CPA, genom ledaren Adam Hansen, i ett uttalande, enligt NTB.

"Det är 2024. Att stoppa och starta om lopp under sådana förhållanden är oacceptabelt. Som en sportchef uttrycker det: 'Det kommer att bli en skitshow'."

Starten av etappen försenades av diskussionerna om strejkhot. Och sedan kom beskedet att etappen skulle kortas.

Leder överlägset

Arrangören och borgmästaren i Livigno ville att cyklisterna skulle cykla i konvoj till den nya startplatsen, skriver cyclingnews.com. Men cyklisterna ville inte bli kalla och genomblöta innan de ens startat etappen på 120 kilometer, utan fick till slut igenom att få åka bil till den nya startplatsen i Prato allo Stelvio in Spondigna i Schweiz.

Starten skedde vid 14-tiden och först i mål i Santa Cristina Val Gardena var totalledaren Tadej Pogacar. Det var slovenens femte etappseger i årets upplaga och han leder överlägset i totalen – 7.18 minuter före tvåan Daniel Felipe Martinez, Colombia.

Totalledaren Tadej Pogacar, Slovenien, vann den nedkortade 16:e etappen av Giro d'Italia.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!