Gamestop är åter i fokus i ett nytt spekulationsrally bland småsparare. Arkivbild.
Gamestop är åter i fokus i ett nytt spekulationsrally bland småsparare. Arkivbild. - Foto: John Minchillo AP/TT

Gamestop-yran avtar efter två dygn

Terminshandeln inleddes med en ny omgång kraftiga kurslyft för spelbutikskedjan Gamestop och andra så kallade meme-aktier för tredje handelsdagen i rad. Men uppgången kom av sig några timmar inför den reguljära börshandelns start.


Vid 13.30 svensk tid hade uppgångarna vänt till kraftiga kursfall, med ett ras för Gamestop-aktien på 13 procent.

Förutom Gamestop är biografkedjan AMC Entertainment Holdings – och andra nedgångstippade aktier på börserna i New York – i fokus för den nya våg av småspararspekulation som tog fart i måndags.

"Annorlunda denna gång"

Bedömare varnar för att förutsättningarna för en upprepning av den så kallade meme-hysteri som slog till 2021 inte finns på plats.

— Det är annorlunda denna gång. Pandeminedstängningarna är över. De stora sparöverskotten ute bland hushållen är till stor del redan spenderade. De korta positionerna i dessa aktier är mycket mindre, även om de inte är små. Räntorna är mycket högre, säger marknadsstrategen Ben Laidler på Etoro till nyhetsbyrån Bloomberg.

Andra bedömare är hårdare i sina uttalanden.

— Korkat helt enkelt. Det är som ett spel, säger Cole Smead, vd på Smead Capital Management till tv-kanalen CNBC.

Två dagars kraftiga kurslyft blev det dock efter det att Keith Gill, även känd som "Roaring Kitty", i helgen gjorde ett första inlägg på flera år på det sociala nätverket X. Inlägget var en teckning på en man som lutar sig framåt på en stol.

Upp 70 procent i måndags

AMC-aktien lyfte 70 procent i måndags och fortsatte uppåt i tisdagens handel.

Just Gill – tidigare anställd på ett försäkringsbolag i New England – var även en av de pådrivande aktörerna den våg av spekulation – bland annat på det sociala nätverket Reddit – som eldade på meme-hysterin för tre år sedan.

Enligt beräkningar har de tre dagarnas kursrally redan raderat ut mångmiljardbelopp för så kallade blankare – som satsat sina pengar på att Gamestop och AMC skulle falla i närtid.

TT
/