Har du inget sommarjobb? Lugn, här kommer tipsen!
1 av 2
Har du inget sommarjobb? Lugn, här kommer tipsen!
Fokusera på företaget.
2 av 2
Fokusera på företaget. - Foto: SVENSKA DAGBLADET

Så får du sommarjobbet – sju tips från karriärvägledaren

Är du ute i sista sekund med att söka sommarjobb? Lugn, här kommer karriärvägledaren Andreas tips om hur du ser till att få jobb.


Karriärvägledare

Andreas Torén har i många år gett feedback på cirka 2000 CV och ansökningsbrev. I dag jobbar han dagligen via föreläsningar och karriärvägledningssamtal med att träna studenter i att förbereda sig för arbetslivet. 

Andreas har tidigare arbetat med att bland annat coacha arbetslösa, rekrytering och entreprenörskap. 

1. Fokus på företaget

– Arbeta med att anpassa ditt CV och ditt ansökningsbrev till annonsen och utgå alltid ifrån företaget eller organisationens perspektiv istället för ditt eget. Alltför många ansökningsbrev börjar med att man säger vad man heter, hur gammal man är och var man bor. Börja istället ansökningsbrevet med att skriva tre till sex rader om varför du vill jobba på just det företaget/organisationen och varför arbetsuppgifterna känns intressanta.

2. Exempel

– Fortsätt sedan brevet med att berätta varför de skall anställa dig och då kan man titta på annonsen och se vad de frågar efter och i vilken ordning och förslagsvis följa den ordningen. Berätta alltid om dina viktigaste utbildningar och sammanfatta den viktigaste arbetslivserfarenheten som är relevant för tjänsten. Glöm inte heller att exemplifiera dina egenskaper, visa på vilket sätt du är kreativ istället för att bara berätta att du är det. Ge exempel. Om man inte kommer på så många exempel så kan man fråga bekanta och be dem beskriva dig eller fundera på om tidigare arbetsgivare gett dig beröm för något. Då kan du sedan skriva att andra beskriver dig som kreativ vilket faktiskt uppfattas som mer trovärdigt än om du skriver att du tycker det själv.

3. God struktur

– Det är viktigt med en god struktur i ditt CV där man tydligt kan se dina utbildningar, vad du har jobbat med och vad du lärde dig på dessa jobb och under vilken tidsperiod. Gör en del med en tydlig rubrik för utbildning och en del för arbetslivserfarenhet och ställ sedan upp i dina respektive erfarenheter under dessa rubriker i omvänd kronologisk ordning. Då kommer det senaste och oftast det mest intressanta först.

4. Få meriter

– Man kan skriva mer om sina utbildningar, ideellt arbete, föreningsengagemang, praktik-platser, om man jobbat i familjeföretaget, idrottskarriär på högre nivå, utlandsvistelser och så vidare. Oftast har du lagt sin tid på något av intresse och då berättar du om det. Samtidigt får du lägga större vikt vid att hänvisa till personliga egenskaper än meriter. 

5. När du letar

– Leta efter platsannonser, inte bara i platsbanken utan det finns massor med jobbportaler och rekryteringsföretag med jobbannonser. Sök dessa i första hand och då på det sätt de önskar att få ansökan. En telefon är ett snabbt och effektivt sätt att nå så många som möjligt. Förbered däremot samtalet ordentligt men en trevlig presentation av dig själv och kanske några intelligenta frågor innan du frågar om hur deras behov av personal ser ut och om du får skicka en intresseanmälan. Man kan även fundera på vad jobbet innebär och anpassa ansökningsättet efter det. Söker man jobb som telefonförsäljare skall man nog ringa för att lämna ett "arbetsprov" där man visar hur duktig man är på att sälja in sig själv via telefon.

6. Intervju

– Exempel på anställningsintervjufrågor finns det tusentals av på nätet, öva på dessa och glöm inte bort att sätta organisationen i fokus. Tänk också på att det inte är det privata som är mest intressant utan det professionella, det vill säga det du gjort inom utbildning och arbete. Läs även alltid på om företaget eller organisationen.

7. Är du ute i sista sekund?

– Telefon är definitivt snabbast, det finns oändligt med företag och organisationer, bara förbered dig ordentligt och ring. Du hinner antagligen uppnå pensionsålder före du hunnit ringa alla företag eller organisationer som finns och oftast får du napp betydligt tidigare än så. Var inte heller rädd för att säga att du söker jobb, att vilja arbeta och vara tydlig med det innebär att människor i din närhet kommer hjälpa dig och tipsa dig om de hittar något.

CV
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00