Hundratusentals skattepengar har gått till avgångselevernas alkohol.
1 av 2
Hundratusentals skattepengar har gått till avgångselevernas alkohol. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Över en halv miljon kronor har gått till festerna.
2 av 2
Över en halv miljon kronor har gått till festerna. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skattepengar gick till gymnasieelevernas spritfester

Avgångselever på en skola i den välbärgade kommunen har fått sina avslutningsfester betalade för skattepengar i fem års tid.


STOCKHOLM. Under de senaste åren har avgångseleverna på Bromma gymnasium haft sin studentbal på lyxkrogen Operakällaren och deras lokal Operaterrassen, rapporterar tidningen Mitt i Stockholm. Och det är skattepengar i form av skolpengen som har betalat kalaset – vilket innebär bland annat alkohol och mat.

650 000 kronor på fem år

På andra skolor är det vanligast att eleverna själva betalar, men inte i Bromma. Sedan år 2010 har skolan lagt ut cirka 650 000 kronor på dessa fester. Senast i maj så gick det 800 kronor per person, vilket är en slutsumma på 162 900 kronor. 

– Det är en tradition, eleverna vill att skolan betalar, säger Johan Klintberg som är rektor på skolan. 

Han tycker dock att det är oacceptabelt att pengar gått till alkohol. 


Kritiska till att skolan betalar

Hans Kristian Widberg som är gymnasiechef på utbildningsförvaltningen sedan hösten 2013, säger att han försökt att stoppa detta redan i januari 2014. Då skulle skolan betala för en studentbal. Men ändå hölls lyxfesten. 

– Det är känsligt för studenterna, det hade varit omöjligt att stoppa festen säger han till Mitt i. 

Han tycker samtidigt att det är fel att skolans pengar går till detta. Även skolborgarrådet Olle Burell (S) är kritisk att pengar går till fram för allt alkohol. 

Nu har rektorerna på Bromma gymnasium beslutat att inte arrangera balen år 2015, skriver Mitt i Stockholm. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".