Ellen Tengström undrar när rasismen ska sluta sätta agendan för politiska beslut och medias rapportering.
1 av 3
Ellen Tengström undrar när rasismen ska sluta sätta agendan för politiska beslut och medias rapportering. - Foto: privat/TT
Ellen Tengström.
2 av 3
Ellen Tengström. - Foto: privat
Ellen Tengström tycker att det är fel att inte terrorattentaten i Beirut fick lika mycket uppmärksamhet som attentaten i Paris.
3 av 3
Ellen Tengström tycker att det är fel att inte terrorattentaten i Beirut fick lika mycket uppmärksamhet som attentaten i Paris. - Foto: AP 2015 / Peter Dejong

Nu är de blåa blåbruna, de rödgröna rödbruna och de bruna ännu brunare

Ellen Tengström: "Men tänk såhär, i fall du behöver fly illegalt från ett land där förtryck och terror pågår, hur många har då ens har råd att skaffa sig giltiga pass till alla i familjen?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ellen Tengström är 19 år och aktivist, feminist och socialist.

Hösten 2015, det är tiden vi kommer att blicka tillbaka till och säga “det var då allt började”. Ett år tidigare var det riksdagsval, de rödgröna vann valet och Sverigedemokraterna fick 13%. Den nya regeringen valdes i hopp om förbättringar i form av solidaritet, medmänsklighet och en politik som skulle ta från de rika och ge till de fattiga. Det skulle bli en bättre fördelningspolitik, skrota rut och rot som är avdrag för överklassen, höjda lärarlöner, mer pengar till välfärden, mindre klasser och fler lärare, psykologer och extralärare. Den nya regeringen skulle sätta ner foten mot rasismen som frodades i Sverige, och med många nya ministerposter skulle lovande personer göra ord till handling.

Vi hoppades på guld och gröna skogar men vi fick motsatsen. Decemberöverenskommelsen bröts bara ett halvår efter att den hade beslutats i riksdagen, en överenskommelse som skulle hindra Sverigedemokraterna från inflytande och som skulle bidra till att minoritetsregeringar fick igenom sin politik och budget. Med Ebba Busch Thor och Anna Kinberg Batra i spetsen för Alliansen blev det fort ett minne blott. Reinfeldts tal om att vi måste öppna våra hjärtan, och hans nolltolerans mot rasism verkar också vara som bortblåst. För nu har de blåa blivit de blåbruna, de rödgröna blivit de rödbruna och de bruna blivit ännu brunare.

Det har pratats i sociala medier, på tv, i radio, i artiklar och i podcasts om “flyktingkatastrofen” det senaste året. Och ja, i världen finns det en flyktingkatastrof då 60 miljoner människor är på flykt - men i lilla landet lagom så existerar det inte någon flyktingkris eller flyktingkatastrof. Siffran som har kommit upp är att “95 000 människor kommer detta år att söka asyl i Sverige”. Man hör på en gång att det är en väldigt liten del av alla flyktingar, men för att få en exakt siffra så är det 0,001 procent av alla flyktingar i världen som söker sig till Sverige. Är det verkligen för mycket begärt att ta emot de människorna med öppna armar?

Riksdagskandidater, experter, forskare, professorer (mest vita män) uttalar sig ständigt om hur vi “inte har råd” att ta emot dessa flyktingar. Flyktingmottagandet beräknas kosta 60 miljarder kronor, något som vi absolut inte har råd med. Men tydligen har vi råd att lägga 75 miljarder på julhandel, 40 miljarder på skattesänkningar, ge politiker och chefer extremhöga löner samtidigt som kapitalistföretagen och bankerna tar ut miljardvinster varje år. Samt att de flesta har råd med iPhones och datorer, överklassen bor i enorma villor och lägger hundratusentals på renoveringar och annat. Det blir väldigt tydligt att vi tycker att svenska liv har ett större värde än till exempel syriska liv.

För samtidigt som tusentals drunknar i båtar över medelhavet, tusentals svälter ihjäl eller dör på flykten från förtryck och terror har Sveriges riksdagspartier mage att komma överens om nya regler inför flyktingmottagandet. Och inte lagar och regler som skulle förbättra flyktingarnas situation, nej Gud nej det vore ju helt absurt, utan i stället vill de försvåra det redan svåra läget så mycket som möjligt. Efter att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet gått ihop var det mycket som ändrades. Gränskontroller infördes från och med den 12 november. Det blev ID-kontroller på tåg, båtar och andra färdmedel och alla som kom till Sveriges gränser behövde ha ett giltigt pass eller ID-kort för att kunna få en chans i Sverige. Världens mest toleranta och öppna land.

Men tänk såhär, i fall man behöver fly illegalt från ett land där förtryck och terror pågår, hur många har då ens har råd att skaffa sig giltiga pass till alla i familjen? Eller har ens den möjligheten?

Det partierna också kom överens om, är att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli standard och att anhöriginvandringen ska försvåras. I dag kom även regeringen fram till att migrationspolitiken ska anpassas till EU:s lägstanivå. Samtidigt uppmärksammas det i flera dagar, i alla nyhetskanaler om terrorattentatet i Paris. TV4-loggan blir en fransk flagga och personer byter profilbild på Facebook, när attentaten i Beirut, Libanon knappt ägnas en minut. Det blir tydligare och tydligare att Sverige och världen bara bryr sig när det är vita västerländska liv som skadas, hotas eller mördas men när det är rasifierade liv, i Sverige eller i resten av världen så möts det med en axelryckning.

När ska rasismen sluta sätta agendan för politiska beslut och medias rapportering?

Ellen Tengström

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.