Gör er redo för nya iPhone X.
1 av 8
Gör er redo för nya iPhone X. - Foto: TT
En nyhet är "animoji" som ger liv åt emojis.
2 av 8
En nyhet är "animoji" som ger liv åt emojis. - Foto: Apple
Det kommer finnas en laddplatta (som inte ingår med telefonen).
3 av 8
Det kommer finnas en laddplatta (som inte ingår med telefonen). - Foto: TT
iPhone X erbjuder mer utrymme än tidigare.
4 av 8
iPhone X erbjuder mer utrymme än tidigare. - Foto: TT
Hemknappen är ett minne blott.
5 av 8
Hemknappen är ett minne blott. - Foto: TT
Kameran ger möjlighet till nya spelupplevelser.
6 av 8
Kameran ger möjlighet till nya spelupplevelser. - Foto: TT
Och selfies on fleek, honey.
7 av 8
Och selfies on fleek, honey. - Foto: TT
En helt ny telefon, med andra ord.
8 av 8
En helt ny telefon, med andra ord. - Foto: TT

Här är allt du måste veta om iPhone X

Har du dålig koll på vad skillnaden mellan iPhone X och andra av Apples modeller är? Häng då med här!


På måndagen presenterade Apple sin största nyhet någonsin – nämligen iPhone X som markerar 10 år sedan första generationens iPhones kom ut på marknaden.


Faksimil Apple

Men vad är det som är så märkvärdigt med den här telefonen nu då? Jo, det är väldigt mycket som en van iPhone-användare kommer lägga märka till. Häng med!

Helheten

iPhone X kommer inte att ha någon hemknapp. Med andra ord kommer det att bestå helt och hållet av en skärm. Som ni säkert minns hade telefonen en knapp man tryckte på innan 2013 och iPhone 5S då Touch ID introducerades. Den knappen är ett minne blott nu.


Faksimil Apple

Face ID

På tal om den där hemknappen som nu snart är en del av historien. Eftersom det inte finns någon sensorknapp så har det kommit någonting nytt för Apple-produkter. Där det tidigare funnits Touch ID som med hjälp av fingeravtryck öppnade mobilen finns nu istället ett verktyg som fått namnet Face ID.

Vad innebär det här då? Jo, med hjälp av det nya kamerasystemet som består av en punktprojektor, infraröd kamera och infraröd lampa läser telefonen av och känner igen ditt ansikte för att låsa upp telefonen. Med andra ord använder du alltså ditt ansikte istället för ditt finger för att låsa upp telefonen. Den ska bara låsas upp när telefonägaren (som registrerat sitt ansikte) kollar aktivt på den.

I Apples pressmeddelande skriver de att det också är integritetssäkert. Det genom att ingenting skickas via iCloud utan istället bearbetas direkt i telefonen. Dessutom ska den vara så högteknologisk att den inte ska gå att lura via masker eller bilder på folks ansikten.

Hållbarhet

Då det tidigare varit ett problem med iPhones vars skärmar spricker ska nya X-modellen vara byggd av "det mest hållbara glaset någonsin". Om det stämmer återstår att se – och ni kan nog vara säkra på att flera youtubers kommer att testa hållbarheten så småningom. 

Ett minne blott? Bildkälla: TT

iPhone X ska också tåla stänk, vatten och damm. Däremot är det inte permanent – skyddet kan minska som en följd av normal användning. Sen kan inte en helt vattentålig telefon utlovas, för fuktskador täcks helt enkelt inte av garantin. 

Skärmen

5,8 tum. Super Retina-skärm. Stöder Dolby Vision och HDR10. För många låter det bara som svammel, men det kommer innebära en explosion av färger, ett färgdjup som utlovar "verklig svärta" och kontrastförhållanden likt något vi inte upplevt tidigare.

TT

Eftersom det i princip bara är en skärm i och med X-modellen så ska givetvis nya operativsystemet iOS 11 dra nytta av det. Detta genom ett flytande gränssnitt som enligt Apple själva ska kännas "naturligt och intuitivt". Med andra ord – du kommer svepa som aldrig förut.

Animoji

Nu när emojis blivit en stor del av de flestas vardag så ska Apple naturligtvis komma med en helt galen nyhet på detta tema. Den nyheten stavas "animoji" som är Apples idé om ett roligt sätt att ge emojis liv. Kameran i telefonen kommer att analysera dina ansiktsuttryck och låta utvalda emojis härma det du gör. Det kommer funka för iMessage och antagligen för utvalda appar.

Faksimil Apple

Kameran

Så, Apple har trixat till det ordentligt för att skapa den nya TrueDepth-kameran. På framsidan kommer den att finnas dels för att kunna känna av Face ID. Det utlovas ett "brett färgomfång, automatisk bildstabilisering och precis exponeringskontroll". Med andra ord – dina selfies kommer vara on fire. 

TT

På baksidan finns nu istället två kameror med dubbel optisk bildstabilisering. Med systemkameraliknande kvalitet utlovas här snabbare autofokus och avancerad pixelbearbetning. Det kommer också hjälpa att både fram- och bakkamera har ett porträttläge som ger "dramatiska studiobelysningseffekter" med kort skärpedjup.

En av de största nyheterna är dock blixten har dubbelt så hög ljusenhetlighet och lyckas lysa upp bakgrunder till max.

Videokvalitet av prima skick utlovas med stabiliserad bild, video i 4K med 60 bilder per sekund och möjlighet till en förbättrad slowmotionvideo. Dessutom utlovas en bättre komprimeringsförmåga vilket innebär att du kan ha dubbelt så många bilder och filmer på din telefon jämfört med tidigare.

Kameran utlovar en optimal upplevelse av Augmented Reality. Kort förklarat kan den "förhöjda verkligheten" användas i spel (liknande Pokémon GO) eller när du får en vägbeskrivning i kartappen. 

Snabbheten

Inget mer lagg! Det utlovar (i princip) Apple i och med chippet A11 Bionic som finns installerat. Utan att gå in på det för djupt så blir telefonen upp mot 70 procent snabbare med en sexkärning processordesign. I och med det utlovas också två timmar längre batteritid jämfört med iPhone 7. 

TT

Det kommer göra stor skillnad i spel som drar nytta av 3D och Augmented Reality. 

Laddaren

Apple tror på en framtid som är helt trådlös. Den nya baksidan (som kommer vara helt i glas) erbjuder en möjlighet att ladda telefonen trådlöst. Det via laddningsplattor. 2018 släpper Apple AirPower som erbjuder stöd för att ladda tre enheter samtidigt. Verktyget stöder iPhone 8, 8 Plus och givetvis X samt Apple Watch Series 3 och AirPods.

TT

Däremot verkar de plattorna inte ingå när man köper telefonen utan då kommer antagligen en traditionell laddningssladd erbjudas. 

Färgerna

iPhone X kommer att finnas tillgänglig i två färger – silver och rymdgrå. Med andra ord inga nyheter då rymdgrå funnits sedan iPhone 5S lanserades 2013.

Apple

Utrymmet

X-modellen samt iPhone 8 och 8 Plus kommer finnas tillgängligt i 64 gigabyte och i 256 gigabyte. Vilket är mer än 7-modellerna som erbjöd 32 respektive 128 gigabyte.

Priset

Visserligen kanske det är den mest innovativa nyheten i iPhones historia. Det kommer med andra ord också innebära den dyraste telefonen i Apples historia. Enligt svenska Apple kommer telefonen finnas i butiker från 11 495 kronor. 

TT

Telefonen beräknas finnas tillgängliga i butik i Sverige från och med den 3 november. 

Läs mer om iPhone 8 här.

TV: Apple har presenterat sina nya Iphone-modeller – så ser de ut

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du pepp på nya iPhone X?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.