- Foto: Travellink

Stadsvandringar, museum och marknader lockar i sagolika Sarajevo

En av Balkans vackraste städer erbjuder kultur och historia i sagolika miljöer.


Sarajevo blev för några år sedan utnämd till en av Balkans vackraste städer - häpnadsväckande med tanke på kriget som för inte allt så längesedan tog slut.

Staden är inte helt återställd men har återhämtat sig fantastiskt bra och är i dag en ståtlig och levande huvudstad.

Att gå stadsvandringar är ett perfekt tillfälle att lära känna staden. Personliga berättelser från guiderna är inget ovanligt - de flesta har upplevt kriget på nära håll. Turerna kan bli väldigt känslosamma men förstås oerhört intressanta.

Shopping är inget som staden är känd för i första hand, men det finns. Bege dig till Ferhadija och närliggande gator - här finns en hel del butiker att spendera pengar i.

Staden erbjuder massor av marknader där hantverk, serviser, smycken och antikviteter flödar. En av dem ligger i Bascarsijaområdet och är välbesökt både av sarajevoborna och av turisterna.

På den stora matmarknaden Markale bör du göra ett stopp. Handelsplatsen är en mötesplats för lokalbefolkningen och tyvärr också känt för massakern 1994 som tog 68 personers liv.

National gallery är en permanent utställning med verk av konstnärer från landet - är man konstintresserad är galleriet ett måste.

Med tanke på att Sarajevos invånare inte delar samma religion finns olika heliga platser i staden. På fem minuters avstånd från varandra hittar man den serbisk-ortodoxa kyrkan, romersk-katolska katedralen, Gazi Husrev Beg-moskén och den gamla judiska synagogan.

Passa på att besök allihop när du är i närheten.

Något man inte får missa om man besöker Sarajevo - är stadens tunnelmuseum. På en guidad tur får du följa med på vad som var Sarajevobornas livlina under belägringen på 90-talet.

Tunneln byggdes för hand och var det säkraste sättet för invånarna att ta sig ut ur Sarajevo när staden var omringad av serberna. I dag är endats 20 meter kvar av tunneln, som från början var 800 meter lång, och är ett välbesökt museum.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Viktmobbning som skadar en människa

23 Apr 2012, 11:24

Se Rihannas galna kurvor i minibaddräkt

18 Jan 2012, 14:09
Rihanna - hetare än någonsin. Se stjärnans privata bikinibilder.

Veckans biotopp - barnfilmerna fortsätter regera

11 Nov 2011, 13:48
Här är biofilmerna som setts mest under veckan som gått på svenska biografer.

Vilken är världens bästa plats?

28 Okt 2011, 07:39
Nu har du en unik möjlighet att tävla på dayviews.com. Vilken tycker du är din favoritplats runt om i världen? Ta ett foto på platsen och var med och tävla.

Kelly Osbourne ger sig på Kate Middleton

8 Aug 2011, 14:00
Förra veckan var Christina Aguilera det utvalda offret. Nu är det Kate Middletons tur att hånas av Kelly Osbourne.

BildExtra - Victoria Silvstedts heta sommar

5 Aug 2011, 07:35
Glittrande glamour, strandmys, gummibåtar, partyn och svalkande bad i Saint Tropez. Det är några saker som den blonda pinglan Victoria Silvstedt har roat sig med i sommar. Hon syns ständigt med sin pojkvän Maurice.