Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Den tjugoandra november 2012 – ”Borgerligheten har gett upp skolan”. Ledare författad av Daniel Swedin på Aftonbladets ledarsida. Går väl ungefär ut på att de Nya Moderaterna minsann tycker att det bara är de välbeställda ungarna som skall ha chansen att lyckas i skolan när de Nya Moderaternas och Major Björklunds skolpolitik sviker elever, lärare, föräldrar och mänskligheten. Typ.

Den trettonde december 2012 – ”Anhörigomsorg -nitlott för för kvinnor”. Ledare författad av Daniel Swedin på Aftonbladets ledarsida. Går väl ungefär ut på att de Nya Moderaterna tycker att det är arbetarklassens kvinnor som skall ta hand om sina anhöriga när de Nya Moderaternas samhälle sviker både kvinnor, äldre och hela mänskligheten. Typ.

Den sextonde december 2012 – ”Nya Moderaterna sviker kvinnorna”. Ledare författad av Daniel Swedin på Aftonbladets ledarsida. Går väl ungefär ut på att de Nya Moderaterna är för våld mot kvinnor, och att våldet mot kvinnor ökar när skatterna sänks när de Nya Moderaternas politik sviker de mest utsatta och hela mänskligheten. Typ.

Idag, den tjugosjunde  december 2012 – ”M:s tiggeriförbud slår mot romerna”. Ledare författad av Daniel Swedin på Aftonbladets ledarsida. Går ut på – citerar Swedins slutrad ”Som det ser ut nu kommer Moderaternas förslag om att förbjuda organiserat tiggeri bara att försvåra romernas näringsverksamhet och slå mot den romska familjestrukturen”. De Nya Moderaterna sviker igen, den här gången romernas näringsverksamhet och slår mot den romska familjekulturen. Typ.

Jag vet inte vad det är för fel på Daniel Swedins sätt att se på världen, om det är hans glasögon som är groteskt felslipade eller om han är besatt av att gång på gång, hela tiden, överallt lägga skulden på allt elände som finns i världen på de Nya Moderaterna. De ovanstående exemplen var sådant jag kunde hitta som låg hyfsat nära tillbaka i tiden, den senaste månaden. Typ. Letar vi längre tillbaka i tiden så är säkert solstormar som det ogästvänliga klimatet på Mars också Reinfeldts och Borgs fel, medan Kent Persson i sin ungdom skrev manus till Vilse i pannkakan.

I Daniel Swedins värld är romernas näringsverksamhet då som nu, idag som imorgon, i nutid som framtid att tigga. De duger i Daniel Swedins värld inte till något annat än att sitta med en solkig pappmugg utanför en tobaksaffär på Drottninggatan eller knalla upp och ner längs pendeltågets ändlösa vagnar med sina laminerade snyfthistorier om en unge som fått leukemi men som ingen hjälp får annat än de där kronorna som trafikanterna lämnar ifrån sig. I Daniel Swedins värld är romerna ett hopplöst fall i mänsklighetens historiebok. På något annat sätt kan man inte tolka den där slutklämmen.

Det organiserade tiggeriet – det som de Nya Moderaterna med den inte så nya justitieministern Beatrice Ask vill förbjuda – är enligt Swedin det romska entreprenörskapet och deras familjeföretag. Taikons variant på Hennes och Mauritz, om man skall tro på Swedin. Att regeringen vill sparka undan benen på deras företagande är enligt Swedin ytterligare ett bevis på den rena och skära ondskan som är ledtrådarna som leder regeringen rätt i sina egna ögon och fel i alla empatiska människoälskares diton.

Det var en gång, då jag hade fått en sådan där laminerad papperslapp med en snyfthistoria på som fick mina ögon att tåras. Men eftersom jag är medveten om att en leukemisjuk unge inte lämnas vind för våg i Sverige så skänkte jag inte mer än en förströdd blick åt mannen som jag sett några månader tidigare på samma pendeltågslinje. Den gången hade hans barn fel på njurarna och behövde dialys, och för att få hjälp behövdes det pengar. Jag bestämde mig för att följa efter mannen när han efter ett mobilsamtal lämnade tåget på Karlbergs station, jag hade tid och ändå ingenting för mig.

Två kvarter upp mot Sankt Eriksplan mötte mannen med laminatlapparna en man i en fin bil. Mannen som satt i förarsätet skrek och orerade, uppenbarligen rejält missnöjd med den laminatmannens arbetsinsats – en knapp halvliter småmynt om jag skall gissa mig på. Laminatmannen lämnade ifrån sig slantarna som skulle gå till en leukemisjuk unge till mannen i bilen, precis som de nyss använda lapparna. Han fick en ny laddning laminatlappar, en otvättad toppluva och satte kurs tillbaka mot Karlbergs station. Han utnyttjades, och han kommer att fortsätta att utnyttjas så länge det finns folk som skänker pengar – så länge det finns typer som den där i bilen som med lite tur tillhandahåller en husvagn och lite nudlar.

Regeringen vill förbjuda organiserat tiggeri, utnyttjandet av de som är lättast att utnyttja. Daniel Swedin på Aftonbladets ledarredaktion tycker att det är ett generalangrepp på det romska sättet att leva, på deras näringsverksamhet och mot deras familjer. Sällan har väl den socialdemokratiska synen på entreprenörskap och familjeföretagende varit så tydlig som idag, när Aftonbladets ledarredaktion fortsatte arbetet för valseger 2014…

Edit 13:50, typ. Klockan hann bli 13:20-13:25 när jag upptäckte att Daniel Swedin utan att berätta eller markera i texten hade ändrat slutraderna. Det som var ”Som det ser ut nu kommer Moderaternas förslag om att förbjuda organiserat tiggeri bara att försvåra romernas näringsverksamhet och slå mot den romska familjestrukturen” blev nu ”Som det ser ut nu kommer Moderaternas förslag om att förbjuda organiserat tiggeri bara att försvåra romernas utkomst och slå mot den romska familjestrukturen”. Han är en oblyg revisionist också, den där ledarskribenten.

Länkar: AB,
Bloggar: JW,