Foto: Zarah Jonsson / Scanpix

Rapporter kommer från Folk och Försvars konferens i Sälen. Överbefälhavaren Sverker Göranson har hastigt och olustigt tvingats lämna Högfjällshotellet efter bara några timmars konfererande. Överbefälhavaren har blivit sjuk och ingen mer ÖB kommer höras eller synas i Sälen den här veckan.

Överbefälhavaren Sverker Göranson konstaterade att det var dags för ärlighet nu – ”Vi måste vara ärliga mot oss själva” – och sedan blev Sverker sjuk. Nu vill jag ju inte framstå som helt galen eller spritt språngande vanvettig, men kan det verkligen finnas en sådan där slump som den slumpen som nu tycktes slumpa sig? Att en överbefälhavare som tyckte att det var dags för ärlighet mot oss själva helt plötsligt var tvungen att lämna den säkerhetspolitiska och försvarspolitiska scenen?

Jag får naturligtvis inte vara med i Sälen. Men jag har mina öron och ögon som rapporterade om lite konstiga saker strax efter att ÖB hade lämnat Högfjällshotellet lika grön i ansiktet som hanses vanliga arbetsdräkt. Bland annat har jag fått rapport om att försvarsminister Karin Enström i baren på hotellet lämnade över ett paraply märkt Markov-зонтик hon tycks ha fått låna av den ryska militärattachén till densamma med ett hjärtligt ”Spasiba!”

Serveringspersonalen som sedan tog hand om Överbefälhavarens kaffekopp hanterade den i skyddskläder och slängde den i en metallåda märkt ”Radioaktivt avfall” medan statssekreteraren på Försvarsdepartementet Carl von der Esch utbringade ett fyrfaldigt leve för den som hade lyckats brygga ett utmärkt ”kaffe polonium” till sanningssägaren.

Naturligtvis finns inga som helst belägg för att det skulle vara så som mina källor rapporterat, det skulle lika gärna kunna vara så att ÖB har blivit vinterkräksjuk av alla floskler om försvaret från regeringshåll eller att han blivit förstoppad av alla skönmålningar han fått höra på vägen upp till Sälen.

Hursomhelst tycker jag att det är suspekt att ÖB blir sjuk när han tycker att det är dags för oss försvarsintresserade att börja bli ärliga mot oss själva. Visst, jag är en konspirationsteoretiker ut i fingerspetsarna men jag tycker det känns som om en sjuk försvarsmakt nu fick fick en sjuk ÖB och en sannolikt en ännu sjukare försvarspolitisk debatt där ärlighet inte alls varar längst…

Länkar: SvD, SvD, SvDDN, DN, AB, AB,
Bloggar: NS,