Foto: Ulf Palm / Scanpix

Försvarsminister Karin Enström är missnöjd, trots leendet på bilden från skidspåret. Det finns saker rörande Försvarsmakten som försvarsministern inte tycker är tillräckligt bra. Det handlar då inte om att det nya insatsförsvaret med sin kanon bara kan försvara en plats i landet mot en angripare som kommer halvhjärtat och att man då bara kan bjuda motstånd i högst en vecka. Det handlar inte heller om avhoppen från det nya yrkesförsvaret eller om att Flottans stomme – korvetterna – inte kan försvara sig mot flyganfall. Det som försvarsminister Enström inte tycker är tillräckligt bra handlar inte heller om att det svenska flygvapnet kan slås ut med 5-6 välriktade kryssningsrobotar…

Det finns mycket som Karin Enström borde tycka är otillräckligt med det försvar hon ansvarar för som den högsta politiska hönan, men de sakerna som så många andra inte tycker är tillräckligt bra tycker Karin Enström är en rimlig ambitionsnivå. Något som hon har retat upp sig på är däremot bristen på kvinnliga generaler och amiraler i Försvarsmakten, att jämställdhetsutvecklingen går för långsamt till skillnad mot den turbo-artade återtagningen av den nationella försvarsförmågan som hon regisserat.

Alldeles innan ryssen kastade sig över Georgien så berättade vår dåvarande försvarsminister Tolgfors stolt för Sverige, Ryssland och omvärlden att Sverige hade gett Georgien stöd. Vi hade sett till att den georgiska försvarsmakten hade fått ett sprillans nytt och välfungerande miljöledningssystem. Det var säkert något de georgiska militärerna uppskattade något enormt medan ryska attackhelikoptrar sköt bort deras armé med klinisk precision, att de nu kunde tänka miljövänligt från försvarshögkvarteret ner till enskilda plutoner. De hade ju fått ett svenskt miljöledningssystem som kunde källsortera resterna av deras stridsvagnar, deras baracker och deras artilleripjäser.

Nu har vi  ”Genderforce” – Genusstyrkan som en ny beståndsdel i den svenska Försvarsmakten, något som vi kanske kan exportera till något annat land med samma militära prioriteringar som Sverige – där det är viktigare om generalen eller amiralen har snippa istället för snopp än att man kan slåss. Försvarsminister Enströms prioriteringar visade sig tydligt idag när hon ventilerade sitt missnöje med Försvarsmakten – och då när det handlade om jämställdhet och inte allt det där andra som många av oss andra är missnöjda med.

De nya Moderaternas försvarspolitik bekänner färg igen och igen och igen. Som Anders Björck konstaterade häromdagen så lär salig Bohman snurra som en torktumlare i sin grav uppe på Rådmansö om hanses ande kan hålla koll på de moderata försvarsturerna utan att upplösas i förtvivlan. Av de gamla Moderaternas försvarspolitik finns bara vackra minnen, minnen om ett parti som tog försvaret på allvar…

Länkar: SvD, SvD, SvD,
Bloggar: JW, Cc, NS,