Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman / SVD-TT

Igår så bubblade det ut att ryssarna med till visshet gränsande sannolikhet har placerat ut Iskander-robotar i den ryska enklaven Kaliningrad, med sannolika och tilltänkta mål i NATO-länderna Estland, Lettland, Litauen, Polen och det där landet som bara lovar hjälp åt andra med en militär förmåga som inte finns och utan att med säkerhet få någonting tillbaka…

Idag så berättade Riksrevisionen just det, att det svenska Försvarsmakten utifrån dagens och morgondagens förutsättningar inte kommer att klara av det våra folkvalda vill att den skall klara av utan att för den skull vilja ge samma Försvarsmakt varken medel eller möjligheter att lyckas. Riksrevisionen berättar det som ingen nymoderat med en faiblesse för att skönmåla verkligheten inte ens skulle kunna prestera ens under tortyr, att sju år med nymoderata försvarsministrar inte har betytt ett smack för landets försvarsförmåga efter år av ett lika förödande socialdemokratiskt vanstyre.

Skillnaden är att på den tiden – när Tolgfors sossiga alter-ego snackade om plåtschabrak och när en pacifistisk kyrkokramare vid namn Leni lade grunden för det impotenta foster till ett insatsförsvar som vi har idag  – så hymlade de inte med vad det var de gjorde. Idag har vi en tillsynes pacifistisk kapten vid namn Karin idag som istället skönmålar med extremt grova penseldrag.

Sverige är ett konstigt land när det kommer till säkerhetspolitiska analyser. Medan de länder som försäkrat sig om stöd vid en eventuell konflikt genom ett NATO-medlemskap oroar sig över vad som händer i Ryssland och över att det placeras Iskander-robotar vid deras gränser så spelar utrikesminister Carl Bildt rollen som cool och ifrågasättande, Karin Enström oroas inte och när försvarsberedare Cecilia Widegren öppnar käften så lär budskapet därifrån vara så synkroniserat med de andra nymoderaternas icke-oro att man kan tro att de talar genom samma stämband, genom samma mun. Vad som än händer så finns aldrig någon som helst anledning till oro, alldeles oavsett om det handlar om frambasering av robotar, fingerade flyganfall mot Sverige där ingen respons finns gripbar för att markera att vi faktiskt låtsas att vi kan hävda vår integritet och vårt territorium.

Idag, när Riksrevisionen berättar att vi har ett försvar av papier-maché så hamnar de återigen i skönmålarskov. Vi är ju på rätt väg, vi satsar när andra skär ner – utan att nämna att den enda tänkbara motståndaren Ryssland satsar mer än någonsin på att återskapa en stormakt.  Frågan är hur de hade låtit om det Kalla Kriget hade fortsatt, eran av u-båtskränkningar och annat osmått och ogott hade hanterats av en nymoderat försvarsminister och en nymoderat försvarsberedare…?

En rysk u-båt på grund utanför den enda marinbasen som finns kvar efter den satsning som lett till att alla andra baser klappat igen? Ingen fara, otur bara. Säger de att de hade fel på alla navigationshjälpmedel samtidigt så måste det ju ha varit så. I vår världsbild finns det ju ingen som någonsin eller någon gång skulle vilja oss någonting, inte något ont iallafall.

Två GSS/T ur Amf 1 ser något som skulle kunna vara ett periskop utanför förläggningen i Berga medan de paddlar i den enda kajaken som finns kvar efter den senaste satsningen på en Rikskajak. Försvarsministern går ut i Rapport och berättar att det måste handla om en fridykare med ett stuprör i arslet. Insatschef Anders Silwer berättar senare att det var han och ingen annan medan försvarsberedare Widegren ser arg ut i bakgrunden på en välbesökt pressträff på Amf 1.

Ett svenskt signalspaningsplan av modell Gulfstream försvinner utanför Kaliningrad. Radioamatörer hör nödrop och skrik om MIG-29:or och S-400-robotar innan allt knastrar. Vrakdelar hittas men på Jakobsgatan är man bara upprörd över att det svenska flygvapnet förorenat vattnet med flygbränsle och metall. Det som hänt ger ingen anledning till oro. Försvarsministern berättar att man kommer låta vraket ligga där det ligger och tillsätta en statlig utredning för att utröna hur svenska piloter skall lära sig att flyga. Radioamatörerna har hört fel, inget stämmer. Sverige är inte hotat av någon. Det enda som oroar Försvarsministern är att det finns för få kvinnor anställda i spillrorna av Försvarsmakten…

Det råder inte inget kallt krig nu, men den värme som fanns mellan Öst och Väst tidigare är snabbt på väg att svalna. Alla ser det, alla våra grannar men inte vi. Alla drar sina slutsatser men inte vi i Sverige, inte mer än att det skrivs något om en oroande utveckling i en rapport utan att man gör något för att ta höjd för det som oroar.

Svensk försvarspolitik börjar närma sig den systemkollaps som själva försvaret redan står inför. När ansvariga politiker inte ens kan förmå sig att ta till sig Riksrevisionens bredsida finns inget hopp, som om man skulle vilja ställa sitt hopp till de som idag har ansvaret och bär ansvaret för att det ser ut som det gör med svenskt ”försvar”…?

Länkar: SvD, SvD, DN, DN, DN, AB,
Bloggar: Cc, NS, WW,