Foto: Henrik Montgomery / TT

Klart man är avundsjuk på Wiseman som har fått möjlighet att vara på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen supervalåret 2014 medan man själv har hänvisats till SVT2 och plågsamma pajasintervjuer. Lika bra som den kvinnliga moderatorn har varit på scen, lika usel har SVT:s utsända reporter Anders Lindqvist varit där han med sin inkompetens lyckats döda varje möjlighet att få till en hyfsad intervju. Den där Lindqvist brukar släpas fram av SVT varje gång det är en partistämma någonstans, någon politisk happening någon gång. Aldrig någonsin har Lindqvist gjort ett jobb som gör att man jublar inombords när man betalar TV-licensen. Men nu skall det här inlägget handla om en kass TV-reporter utan om mina reflektioner från TV-soffan…

Tänk att man supervalåret 2014 skulle sitta framför TV:n och tycka att Vänsterpartiets ordförande Sjöstedt låter mer vettig och verklighetsförankrad än statsministern och stridshingsten Reinfeldt. Där Reinfeldt var tråkig, intetsägande och självgod var Sjöstedt när han väl släpptes upp på scenen lite skojig, överraskande bra och kunde motivera de försvarspolitiska omprövningar som hans parti faktiskt har tagit sig an. Det hade varit ännu roligare ifall Sjöstedt hade kunnat driva med sig själv och partiets historia och börjat lobba för att Sverige skulle utreda möjligheten att gå med i Warszawa-pakten om man nu prompt skulle envisas med snacket att säkerhet skapas i samverkan med andra. Men risken hade kanske varit att den enda som kunde utmana Reinfeldt i tråkighet, Torbjörn Björlund – vänsterpartistisk representant i Försvarsberedningen, hade tagit det på allvar och gått igång och börjat sjunga den ryska nationalsången med den sovjetiska texten i extas.

Idag höll Försvarsminister Enström sitt tal, och hade hon varit skapad av samma virke som Pinocchio så hade man fått bereda plats för en tränäsa som hade växt några kilometer medan Enström slirade på den sanning som Försvarsmaktens personal lever och verkar i. Enström var dock ovanligt självsäker, och självgod, medan hon talade om regeringens förträffliga försvarspolitik och tjatade ut begreppet ”stärkt försvarsförmåga” till leda. Det var ett ovanligt bra Enström-tal, men lika inkorrekt och falskt som vanligt.

Efter Enström dök landets överbefälhavare Sverker Göranson upp och gjorde en gedigen insats. Tydligt, lättförståeligt och intressant. Bilden av att det var de som i arbetslivet bär uniform som gjorde bäst ifrån sig uppe på scenen förstärktes. ÖB, C Info Lagersten och WW Carl Bergqvist ägde scenen när de skickades fram i debattens frontlinje, och den ur politikerskrået som gjorde bäst ifrån sig var den gamla majoren Björklund.

Både Folkpartiet och Kristdemokraterna tog ut mer än armlängds avstånd mot de nyaste moderaternas försvarssvammel. Gott så, men ord är inte handling och för att bli trovärdiga som något mer än ordbajsande lojalister så måste Hägglund, Oscarsson, Björklund och Widman bli obstinata, uppkäftiga och ställa krav på som kan landa i en regeringskris. Först då kan lämmeltåget av försvarsvänner ut ur Alliansen och in i Sverigedemokraterna vändas. Inte innan.

De nya moderaterna har inte fått något annat än stryk i Sälen. Gamla gammelmoderata försvarsministrar som Björck och Odenberg har lagt sina bredsidor mot efterträdaren och hennes stridshingst och oppositionsledare Löfven använde sitt tal till att hålla ett första maj-tal fullt av trams och nonsens. Löfven är lika ointresserad av säkerhetspolitik och försvar som den snubbe vars jobb Löfven åtrår. Löfven var lika tråkig och intetsägande som Reinfeldt, men mer malplacerad. När Löfven sedan intervjuades i SVT av Anders Lindqvist så var det amatörernas afton.

Några dagar av försvar och säkerhetspolitik i fokus. Mycket snack om NATO, om värnplikten, om samarbeten hit och dit. Det är supervalår, vi väntar på Försvarsberedningens beställningsjobb i mars och det enda vi vet är att vi redan har intagit en ny doktrin när det kommer till försvaret av landet – handlingsförlamning i fred syftande till försvarslöshet i krig… På den punkten har dagarna i Sälen inte förändrat någonting alls.

Länkar: SvD, SvD, DN, DN, DN,
Bloggar: WW, NS,