Jag råkade ramla över den här länken på Estrada och jag tycker att den är ganska intressant på många olika sätt. Den handlar om att få bilden av sig själv utmanad. Är man verkligen så öppen som man tror? Svaret är antagligen nej.

I just det här blogginlägget handlar det om en tjej som plötsligt inser att hon faktiskt bara kan nämna en eller kanske två hbtq-personer i sin vänskapskrets. Hon är inte en bigott typ. Hon är inte inskränkt. Hon är som folk är mest och har, som folk oftast gör, fastnat i sina rutiner och glömt bort att det finns en värld utanför de cirklar där hon vanligtvis befinner sig.

I min värld är hbtq-personer ganska välrepresenterade, men om jag tänker efter, så har jag också blivit hemtam i mina cirklar. Jag umgås mest med skapligt välutbildade människor som bor i storstan. De flesta är i ungefär samma ålder som jag. Jag har ganska många vänner med utländskt ursprung, men de allra flesta kommer från Irland, England, Australien, USA, osv. Så ser mitt liv i köttvärlden ut.

Som tur är ser mitt liv på nätet väldigt annorlunda ut. Det är långt mer mångfacetterat och räddar i mångt och mycket min tillrättalagda bild av mig själv som en öppen och fin person. På nätet umgås jag med betydligt många fler människor som inte är som jag och det är en väldig tur. Tänk vilken fattigdom att leva hela livet med människor som är precis som man själv är. Andra människors erfarenheter gör en faktiskt rikare.

Å andra sidan består min mer mångfacetterade umgängeskrets på nätet också av en viss sorts människor. Den består av människor som har ett brinnande intresse för nätfrågor. De må vara olika gamla, komma från olika ställen, ha olika grad av utbildning, etc, men de är ändå en ganska tydligt utmejslad grupp. Det kan vara bra att minnas det när man, som jag, ofta pratar om nätets gränsöverskridande möjligheter. Ja, nätet spränger massor av gamla gränser, men det bygger också upp en del nya som vi inte får vara blinda för.

Kanske är det så att vi aldrig kan komma ifrån det där med att tillhöra grupper. Det gäller nog bara att försöka se till att man inte bara häckar i en grupp, utan vågar vidga sina vyer och tillhöra flera olika grupper.

Arkimedes blev irriterad när de rubbade hans cirklar. Jag vill få mina rubbade, om och om igen.

Hur ser dina cirklar ut? Har du också blivit för hemtam?

Jag finns dessutom på min privata blogg och på Twitter, Google+, Facebook och YouTube.