De svenska mobiloperatörerna tänker nu blockera Skype och liknande så kallade VoIP-tjänster som erbjuder gratis telefoni. Nyheter24 skrev om detta i förmiddags.

Detta är ett ofog – som kan få konsekvenser på fler områden.

Men låt oss ta det från början. Mobiloperatörerna har naturligtvis rätt att ta ut olika pris för abonnemang med olika mängd datatrafik. Och jag tror att de flesta kunder inte har något att invända mot att betala för hur mycket internet de använder mobilt.

Däremot skall mobiloperatörerna (och intrnetoperatörer i allmänhet) inte försöka styra hur deras kunder använder sin uppkoppling. Det skall vara upp till var och en.

Om jag läser nyheter, mailar, porrsurfar, ser på film, facebookar eller använder Skype – det har operatörerna helt enkelt inte med att göra – så länge jag har betalt för en viss mängd datatrafik och håller mig inom denna gräns.

Det har även diskuterats att ta extra betalt för Skype / VoIP. Även här kan man invända att operatörerna inte skall lägga sig i vad jag gör med den intrnetuppkoppling som jag köpt. Samt att det känns orimligt att vi kunder skall tvingas betala två gånger för samma sak.

Internet utvecklas ständigt. Det kommer hela tiden nya tjänster. Och med allt snabbare uppkopplingar kommer även tyngre och mer trafikintensiva applikationer. I detta läge skapar det en osäkerhet om internetleverantörerna får för sig att blockera eller avgiftsbelägga vissa saker. Det kommer att bromsa utvecklingen.

Vem vågar utveckla nya tjänster och applikationer för internet – om folk sedan stoppas från att använda dem eller tvingas betala extra för dem?

Det handlar om internets utveckling och framtid. Nätet skall vara öppet och fritt.

HAX

Läs även min privata blogg: www.henrik-alexandersson.se