Ni kanske läste det i går. Återigen missar Sverigedemokratisk ungdom, SDU, att få miljonbidrag från Ungdomsstyrelsen på grund av felaktigheter i ansökan och att de inte kompletterat i tid.

Det dröjde inte länge innan SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand hävdade att det var ett politiskt beslut från myndigheten.

– Vår ansökan är hundratals sidor och i deras avslag hänvisar de till saker som de aldrig haft synpunkter på under själva handläggningstiden. Saker som de inte kan styrka, skrev han i ett sms till mig i går där han också kallade Ungdomsstyrelsen för korrupt.

Konversationen slutade dock inte där. I stället fortsatte jag smsa med honom angående den film som SDU la ut och som spridits friskt bland deras anhängare. Där hävdar Kasselstrand att två andra organisationer, Sveriges unga muslimer och Syrianska-Arameiska ungdomsförbundet (som båda fått ja på sina ansökningar), ”fifflat” vid valet av revisor. Han pekade ut åt mig vilka dokument och vilka sidor där han menar att detta står.

Sagt och gjort, jag begärde ut samma ansökningar som han hänvisar till. Och visst, båda organisationerna har från början gjort fel vid valet av revisor. I det ena fallet handlar det om att en auktoriserad revisor inte valts på årsmötet men detta har sedan korrigerats genom ett så kallat konstituerande styrelsemöte. Fel dokument (årsmötesprotokoll) har skickats in först, men sedan har Ungdomsstyrelsen fått rätt protokoll. I det andra fallet handlar det om att revisorns rapport över antal medlemsföreningar först inte stämt överens med organisationens förteckning, något de rättat till. Detta går att se i själva dokumenten men jag har även dubbelkollat det med myndigheten som bekräftat min bild.

För att sammanfatta hade båda organisationerna kompletterat det som efterfrågades av Ungdomsstyrelsen – i tid. De har slarvat med vissa saker men gjort rätt för sig innan ansökan skulle vara klar.

Eller som Kasselstrand tydligen kallar det: ”fifflat”.

Videoklippet där han far med osanning om de båda organisationerna har länkats friskt, bland annat i kommentarsfält och i sociala medier. I detta nu är det säkert tusentals personer som köper förklaringen som finns i det cirka en och en halv minut långa klippet.

Glöm inte att sanningen alltid kommer fram.

UPPDATERAT: Några minuter efter det här blogginlägget messar Kasselstrand igen och tackar för att jag belyser fifflet. Han menar att det inte är tillåtet för styrelsen att välja en revisor utan att detta ska väljas på ett årsmöte. Oftast, ja. Men enligt Ungdomsstyrelsens förordning har styrelsen rätt att välja en extern revisor – om den valda revisor inte är auktoriserad (utan bara lekman) och bidraget till organisationen utgör mer än fem prisbasbelopp (222 500 kronor). Detta är fallet när det gäller både Sveriges unga muslimer och Syrianska-Arameiska ungdomsförbundet.

UPPDATERAT 2: Sajten Inte rasist, men har visat hur SDU:s egna förklaring till varför de nekats bidrag inte heller stämmer. Läs deras inlägg här.


Gustav Kasselstrand. Foto: Scanpix.

/Viktor

Skrivet av: viktor-adolfsson