Som han gick på, den där Jonas Sjöstedt…?

Bilden av en sansad och vettig partiledare försvann bara några minuter in i Agendas partiledardebatt. Han gapade och stirrade, verkade kolerisk och bindgalen – och bara de mest fanatiska stollarna bland hard-core-vänstern lär ha funnit något tilltalande i sättet han debatterade, i hans retorik, i Jonas Sjöstedts uppenbarelse den här kvällen.

Jag får ta hjälp av mina stödanteckningar i mitt twittrande för att berätta hur jag – förvisso som partisk och politisk motståndare till Jonas Sjöstedt – upplevde Sjöstedts eruption i statstelevision.

”Sjöstedt brukar ju vara bra. Nu är han galen. Väntar bara på slagträet och en piñatalek med någon riktig alliansskalle”
”Bara jag som börjar bli orolig för Sjöstedts hälsa? Blodtryck på max? Han nästan skriker fram sina argument. När brister det?”
”Nu skriker han igen… Finns inga skäl i världen att teckentolka Sjöstedt i en repris. Till å med en stendöv lär höra hans vrålande”
”Sjöstedt har förmodligen två rättsprocesser att se fram emot. Vållande av kroppsskada på Åkesson & Fridolin. Båda med grav tinnitus”
”Skall man betygsätta partiledarna i decibel-förmåga i kvällspressen så ger jag Sjöstedt 5+ eller 5 getingar.”
”Känslan är att Sjöstedt fick tips från coachen under Aktuellt – ”Sluta skrik för helvete!” Det höll i nästan ett replikskifte…”

Sjöstedt skrämde alltså bort väljare. Kanske saknar Sjöstedt Juholt precis lika mycket som vi andra sidan blockgränsen. Kanske är det därför han är så arg och utåtagerande nu, när han var lugn och stabil medan Juholt var pajasen på vänsterkanten. Kanske är det precis så.

Ny Juholt är Stefan Löfven och Stefan Löfven var just Stefan Löfven. Inga klara budskap om någonting, annat än att han gärna sätter sig ner och diskuterar ny kärnkraft med Alliansen. Välkommen skulle jag säga, om jag hade något att säga till om. Strefan Löfven verkar dessvärre ha levt i en parallell verklighet de senaste åren, för han kunde förstå att de eventuella nedgångar i sysselsättningen kan ha att göra med den värsta krisen i Europas historia sedan ett nazistiskt parti senast valdes in i ett parlament i fria val. Stefan Löfven gör felet att tro att väljaren är dum i huvudet när han gnäller på något som i själva verket är rätt så bra med tanke på hur omvärlden ser ut. Därmed inte sagt att allt är guld och gröna skogar – alls icke…

Han verkade inte så nervös som jag hade hoppats på, Stefan Löfven. Kanske hade någon förutseende pressis tryckt i honom en halv karta Attarax i rättan stund, eller så Stefan Löfven rätt cool när det kommer till debuter. Han är inte – och kommer aldrig att bli – en bra talare, en skarp retoriker eller en utmärkt debattör. Men Löfven är Löfven, trovärdig och behärskad där föregångaren var precis tvärtemot. Löfven var nog det bästa sossarna kunde trolla fram, just för att han är Juholts motpol i Partiet.

Statsminister Reinfeldt då?

Jo. Hm. Hur skall jag lägga fram det här utan att bli föremål för ett uteslutningsärende…?

Jag förstår de som ser likheterna med Göran Persson 2006, där självgodheten och drygheten firar triumfer. Lite mer ödmjukhet och lite trevligare tonläge skulle ha varit behagligt. Fredrik Reinfeldt måste akta sig för att inte hamna exakt på den där fall-luckan där Göran Persson stod på valnatten 2006. Det spelar liksom ingen roll att han – och vi som går sida vid sida med honom – är övertygade om att han har rätt. Det är de andra som måste övertygas, i varje debatt, vid varje besök i verkligheten, i varenda intervju och i varje möte med väljaren.

Jag kommer rösta blått alldeles oavsett hur spydig Reinfeldt är i en debatt, men vad tänker den där som står och balanserar mellan en lugn Löfven och en gå-påig statsminister? Reinfeldt är kunnig, påläst och har ju allt som oftast rätt – men det spelar mindre roll när en annan bild sätts av hur man förmedlar det man tycker och tänker. Så lite mer vett och sans framöver. Tack.

Bäst ikväll tycker jag faktiskt att Jan Björklund var. Effektiva one-liners där skatten på ungas arbetande jämfördes med hög bensin- och alkoholskatt. Björklund tilltalade mig bäst.

Mest förutsägbar var naturligtvis Jimmie Åkesson. Det fanns inte en fråga där problembilden inte kunde härledas till invandrarna i Jimmies ögon. Skönt med någon som infriar förväntningarna alla dagar i veckan…

Länkar: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, SVT, SVT, AB, AB, AB, ABExpr, Expr,
Bloggar: KP, MA, SL, PH,